Богати извори омега-3 масних киселина у мозгу могу да умање количину „лошег“ холестерола и делују и на факторе ризика код кардиоваскуларних болести.

Храна која „оштри мозак“, побољшава когнитивне способности и уклања осећај умора и недостатка енергије најбољи је начин да почнемо дан. Једна шака ораха за доручак може да ојача наше менталне и физичке способности, каже неуронаучник Клер Вилијамс, University of Reading.
Храна који „оштри мозак“ као идеалан доручак
Студија Клер Вилијамс пратила 32 младе и здраве особе старости 18 до 30 година, с тим што је једна група конзумирала за доручак орашасто воће. Ова група испитаника почињала је дан са 50 грама ораха који су јели као додатак житарицама са јогуртом.
Закључено је да је група која је за доручак конзумирала орах имала боље когнитивне способности. Ови испитаници су на тестовима показали брже мишљење и боље памћење у односу на групу која није доручковала орахе.
Боље решавање компликованих задатака
Стручњаци наводе да су потребна даља истраживања како би се у потпуности уочило деловање ораха на мозак. Верује се да омега-3 алфа-линоленске масне киселине, протеини и полифеноли из ораха могу на битан начин да побољшају когнитивне способности, обезбеде боље памћење. Сматра се да је орах храна која „оштри мозак“ и да може да омогући ефикаснији рад мозга посебно током решавања тешких и компликованих задатака. У исто време утврђено је да су особе које су конзумирале орахе имале и стабилније и боље нивое глукозе која даје мозгу енергију за рад.
Ораси као суперхрана
Научници сматрају да орах није искључиво храна за мозак, већ и својеврсна „суперхрана“ за целокупно тело. Богати извори омега-3 масних киселина могу да умање количину „лошег“ холестерола и делују на факторе ризика кардиоваскуларних болести. Сматра се да орах има више антиоксиданса за разлику од других орашастих плодова, да може да смањи ниво шећера у крви и ризик од дијабетеса типа 2.
Полифеноли којима су богати ораси могу да нам буду од помоћи у борби против оксидативног стреса. Делују и на упалне процесе који су окидач за многе хроничне болести. Неке студије наводе да орах повољно делује и на дигестиви систем, због пребиотичког потенцијала који омогућава развој корисних бактерија. Пребиотици су храна пробиотицима, то јест добрим бактеријама у цревима. Иако су калорични, ораси могу да нас добро засите, па се сматрају и храном уз чију помоћ можемо да контролишемо телесну тежину. Ораси делују на квалитет коже, ментално здравље, па чак и виталности сперме.
Ризница витамина и минерала
Ораси су ризница витамина, протеина, влакнима, садрже витамине Б комплекса (Б1, Б2, Б3, Б5 ,Б6), витамине А и Е. У ораху има и вредних минерала као што су магнезијум, калцијум, калијум, натријум, гвожђе, фосфор. У 100 грама ораха има око 650 кцал, од чега масти чине 63 до 65 одсто.
Преузмите андроид апликацију.