Početna > Život i stil
Život i stil

Hrana koja „diže iz mrtvih“ nakon burne noći

Aspirin, koka kola i začinjena sečuanska hrana bili su formula protiv mamurluka legendarnog kuvara, koji je zbog svog posla morao često da pije i jede, a svaki narod sveta ima svoje proverene, popularne recepte da preživi dan posle.
Foto: Pixabay/jarmoluk 

Od kako je fermentisanog voća, čovek je počeo da mućka različite preparate i pronalazi različite načine da ublaži posledice nekontrolisanog ispijanja pića na njihovoj bazi. Stari Grci koji su slavili Dionisa, boga vina, nosili su vence od bilja na glavi da bi sprečili pijanstvo. Pleli bi lišće i grančice lovora i bršljana, jeli bi kupus, sirova jaja ili pečenog kanarinca.

Da li ste previše popili tokom žurke?

Evo kako da se lako rešite mamurluka

Na Tajlandu pokušavaju da jedu veoma začinjene pirinčane rezance, a Irci se oslanjaju na proteinsku bombu, doručak koji uključuje jaja, slaninu, kobasice, puno putera i krompira.

Supice koje vraćaju u život

Posle burne noći, Grcima i Turcima nije strano da odu u restoran brze hrane i jedu supu, bilo da jutarnje ptice još nisu zapevale ili je sunce već izašlo. „Pacas“ je supa, nešto poput našuh škembića, koja navodno najviše pomaže. Masno, gusto i kremasto, uz dodatak sirćeta i belog luka, vraća u život.

Stručni saveti

„Surstromming“ je skandinavski specijalitet za one sa jakim stomakom i slabim čulom mirisa. Fermentisane haringe su blizu vrha svetske rang liste namirnica sa najneprijatnijim mirisom. Iako su Severnjaci poznati po piću i vredi poslušati njihove savete, naš favorit je onaj Šveđanin koji preporučuje kisele krastavce, najbolje u hamburgeru. Oni takođe imaju i kokosovu vodu na svojoj listi za kupovinu, što je novi hit za mamurluk.

Kafa i špagete

Dovoljno je jednom pogoditi čime Italijani leče mamurluk. Naravno, reč je o testeninama, a najpopularniji su špageti aglio e olio i nešto komplikovanija karbonara. U aglio i olio stilu dobre su i mašne ili puževi, a za sos će biti dovoljni maslinovo ulje, beli luk i eventualno malo ljute paprike. Dodajte tome nekoliko espresa i uspeh je zagarantovan. Ako vam treba nešto ekstremnije od kafe i testenine, Sicilijanci se kunu u pice.

Omlet za dan kasnije

Na trpezi savesnih ljubitelja alkohola u Španiji pred izlazak je pinčo de tortilja. Specijalitet od jaja, krompira, luka i paprike je ukusan i hladan, a u njemu se najbolje uživa nakon što se vratite iz noćnog provoda uz sangriju. Pojednostavljeno, pinčo de tortilja je najsličnija omletu sa krompirom koji se nakon pripreme u tiganju zapeče u rerni.

Iznenadićete se, ali je istina: Ove kalorične namirnice možete da jedete čak iako ste na dijeti

Preuzmite android aplikaciju.