Почетна > Србија
Србија

Хил: Србија успева да се издигне изнад дневне политике и глобалних криза

Амбасадор САД Кристофер Хил изјавио је данас на конференцији „Дан Америке у Београду“, да односи Србије и САД не могу да зависе од онога шта кажу и мисле неке треће земље.
Фото: Танјуг/Владимир Спочић

Односи Србије и САД треба да се базирају на стартешкој сарадњи, да развијамо стратешки дијалог, јер односи не могу да буду формирани на основу онога шта се догађа или шта мисли нека трећа земља, рекао је амбасадор на панелу „Хард токс“, на којем је говорио заједно са амбасадором Србије у Вашингтону Марком Ђурићем.

Хил је оценио и да Србија успева да се издигне изнад дневне политике и глобалних криза.

„Али и поред свакодневне политике и глобалних криза попут рата у Украјини, Србија успева да се издигне из ситуације и настави своје аспирације везане за улазак у ЕУ“, навео је Хил који је на панелу говорио и о значају тежње Србије ка европским интеграцијама, као и о иновативностима које наша земља остварује посебно на пољу технологије.

Говорећи о тим тежњама, Хил је подсетио је и на успех српских спортиста.

„Нисмо тако добри као ви у тенису, али тежимо томе, а нисмо тако добри као ви у кошарци, али радимо на томе“, навео је Хил.

Србија је, како је додао, инвентивна земља која се брзо трансформише, посебно у технолошком смислу, а САД јој остају важан партнер и када је реч о услугама.

Амбасадор Хил је оценио да је потребна већа размена министара између две земље који би преносили искуства.

Он је додао да је био веома задовољан састанком двојице председника Србије Александра Вучића и Украјине Володимира Зеленског у Атини.

Хил каже да су сви свесни да су Србија и САД имале успоне и падове у дугој сарадњи и да ти односи не треба да буду оптерећени прошлошћу.

Амбасадор је додао да му је важно што види успешну сарадњу Србије, српске војске и Националне гарде Охаја и нагласио да би волео да види још таквих успешних примера сарадње.

одсетио је и да је Србија домаћин ЕКСПО 2027, и нагласио да је Србија то глобално признање добила и као резултат сарадње коју је развила са земљама света.

Хил је рекао да га радује и присуство генерал-мајора Џона Хариса који је на почетку скупа указао на чињеницу да се неуморно ради на јачању међусобних односа Србије и САД.

Цитирајући Рузвелта рекао је да је пред садашњим генерацијама велики изазов и терети који треба да се понесу.

Част је бити с људима који су спремни да преузму одговорност, рекао је Харис и додао да су међу тим људима председник САД, председник Србије, амбасадори, али и начелник Генералштаба Војске Србије његов пиријатељ генерал Милан Мојсиловић.

Peskov: Upotreba osiromašenog uranijuma imala tužne posledice u SRJ

Преузмите андроид апликацију.