Почетна > Свет
Свет

Херш: Шолц и Бајден на затвореном састанку о експлозијама на Северном току

Амерички новинар и добитник Пулицерове награде Симур Херш, данас је изјавио, позивајући се на неименовани извор, да је на затвореном састанку почетком месеца, између председника САД Џозефа Бајдена и немачког канцелара Олафа Шолца, било разговора о диверзији на гасоводима „Северни ток“.
Фото: Wikimedia Commons/The White House

Како наводи Спутњик Србија, путовање Шолца у Вашингтон обухватало је састанак двојице лидера којем нису присуствовали чак ни њихови помоћници, поред два догађаја за јавност.

“Није било саопштења нити писаних одговора, али ми је извор близак дипломатским подацима рекао да је тамо било речи о разоткривању питања гасовода“, написао је Херш на свом блогу на платформи Сабстек.

Херш тврди да су ЦИА и немачка обавештајна служба припремиле алтернативну причу о експлозијама на гасоводима, која би била пласирана у медијима.

Како наводи Спутњик, резултат састанка Шолца и Бајдена био је налог појединим елементима ЦИА да, заједно с немачком обавештајном службом, припреме алтернативну верзију о диверзији на гасоводима, која би била достављена америчким и немачким медијима.

Херш је навео да, чак и ако Шолц раније није знао ништа о диверзији на гасоводима, он је од јесени подржавао напоре САД да се прикрију докази.
Симур Херш је 8. фебруара објавио истраживање о експлозијама на гасоводима “Северни ток 1“ и “Северни ток 2“, у којем је, позивајући се на извор, саопштио да су експлозивне направе испод руских цевовода у јуну 2022. године поставили амерички рониоци, током војних вежби “Балтопс“, а да су их три месеца касније активирали норвешки стручњаци, подсећа Спутњик.

Херш је рекао да је одлуку спровођењу те операције донео председник САД Џозеф Бајден након девет месеци разговора с представницима администрације који се баве питањима безбедности.

Раније је британски Телеграф, позивајући се на добро информисане изворе, саопштио да западне специјалне службе, које истражују терористичке нападе на гасоводе, проучавају могућу повезаност те диверзије с познатим украјинским бизнисменом.

Њујорк тајмс саопштио је да постоје обавештајни подаци о томе да иза диверзије на главној маршрути за испоруку руског гаса у Европу стоји проукрајинска групација, чији су планови можда нису били познати Кијеву.

Немачки Цајт је писао о томе да трагови напада на гасоводе “воде ка Украјини“, те да је наводно операција извођена с јахте коју је изнајмила компанија из Пољске, која је у власништву двојице Украјинаца.

Председник Украјине Володимир Зеленски је изјавио да Кијев није умешан у терористичке нападе на гасоводе.

London: Protesti u Francuskoj mogu da utiču na planiranu posetu kralja Čarlsa

Преузмите андроид апликацију.