Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Хашимото: Све што треба да знате о овом аутоимуном обољењу

Хашимото, тачније назван хронични аутоимуни тироидитис, је аутоимуно обољење штитне жлезде које обично траје годинама, па чак и деценијама, а у данашње време је главни узрок дисфункције штитне жлезде.
Фото: Pixabay/mohamed_hassan

Биохемијски се открива праћењем нивоа антитела у серуму на протеине штитне жлезде, тироидну пероксидазу (А-ТПО) и тиреоглобулин (ТгА), али и ултразвуком, који у присуству ове болести обично показује дифузно нехомоген приказ паренхима штитасте жлезде као одраз промена у његовој структури.

Важно је напоменути да код незанемарљивог броја људи оболелих од ове болести, штитна жлезда може савршено да функционише током живота.

Дакле, код ових људи, без обзира на Хашимотов тироидитис, штитна жлезда увек производи тачно онолико тироидног хормона колико је организму потребно, што се огледа у редовној вредности тиреостимулирајућег хормона – ТСХ, најтачнијег показатеља функције штитасте жлезде.

Оно што је данас постало изазов за лекаре је управо разликовање присуства Хашимотовог тироидитиса од појаве јасног поремећаја функције штитне жлезде.

Ово се може урадити квалитетним дијагностичким третманом пацијента одређивањем серумских вредности ТСХ (по потреби и Т3, Т4), ТПО, ТгА, али и ултразвуком штитне жлезде. На овај начин, пацијенти који треба да се лече могу се са великом сигурношћу разликовати од оних за које се може очекивати да ће тек у блиској или даљој будућности развити дисфункцију штитне жлезде.

Шта јести да бисте имали здраву штитну жлезду?

Не постоје специфичне намирнице или додаци исхрани који су сами по себи корисни у лечењу поремећаја штитне жлезде и превенцији одређених стања. Уравнотежена исхрана која обезбеђује довољно хранљивих материја и умерена физичка активност помажу правилном функционисању штитне жлезде, а редовним прегледима могу се на време уочити проблеми у њеном раду.

Супстанце на које треба обратити пажњу у овом стању су селен, јод, гвожђе, магнезијум, витамини Б1, Б6, Б12, Д и омега 3 масне киселине.

Препоручује се уравнотежена исхрана богата полинезасићеним мастима, угљеним хидратима са ниским гликемијским индексом и фокусирање на довољан унос селена, јода, витамина Д и витамина Б12.

Појава аутоимуних болести често је повезана са недостатком витамина Д и препоручује се његова контрола и суплементација у случају недостатка.

Препоручљиво је, пратити медитеранску исхрану, елиминисати храну ниске нутритивне вредности.

Што се тиче глутена, не постоје званичне препоруке за уклањање глутена код аутоимуних болести штитне жлезде. То такође не значи да ће свима који болују од ове аутоимуне болести бити боље од елиминације глутена, али вреди покушати уз праћење нивоа антитела.

Ако не дође до побољшања у периоду од 6 до 9 месеци, вероватно нећете имати користи од ове дијете на дужи рок. Међутим, ако дође до значајног помака, вреди пратити ову врсту дијете.

Jedna svako jutro na prazan stomak ubrzava metabolizam i topi salo

Преузмите андроид апликацију.