Почетна > Свет
Свет

Хабек: Смањене испоруке гаса су економски напад на Немачку

 Немачка је данас покренула другу фазу свог кризног плана за ванредне ситуације у енергетском сектору, као одговор на смањење испорука руског гаса, али није дозволила комуналним предузећима да пребаце растуће цене енергената на потрошаче у највећој европској економији.
Фото: PrtSc/AlJazzera/YouTube

„Не смемо да се заваравамо: смањење снабдевања гасом је економски напад на нас од стране (руског председника Владимира) Путина“, изјавио је министар економије Роберт Хабек, додајући да ће Немци морати да смање потрошњу, преноси Ројтерс.

Он је оценио да је „Путинова стратегија очигледно да створи несигурност, да подигне цене и да нас подели као друштво“ .

„То је оно са чим се боримо. Надајмо се да ће рационализација потрошње гаса моћи да се избегне, али не може бити искључена“, рекао је Хабек.

Сходно другој фази троделног кризног плана, Берлин ће обезбедити кредитну линију од 15 милијарди евра (15,76 милијарди долара) за пуњење складишта гаса. Поред тога, овог лета ће бити покренут модел аукција за гас како би се подстакли индустријски потрошачи на штедњу гаса.

Подизање нивоа узбуне у Немачкој поводом ситуације с гасом представља нову ескалацију у сукобу између Европе и Москве од руске инвазије на Украјину, који је разоткрио зависност 27-чланог блока од руског гаса и изазвао френетичну потрагу за алтернативним изворима енергије, наводи Ројтерс.

Због смањеног дотока руског гаса гасоводом Северни ток 1, ове недеље су се огласиле поједине институције и стручне организације с упозорењима да би Немачка могла да падне у рецесију ако се испоруке из Русије у потпуности зауставе.

Гаспром је прошле недеље смањио проток гаса гасоводом Северни ток 1 преко Балтичког мора на само 40 одсто капацитета. Из Русије су негирали да је смањење испорука учињено с предумишљајем, а гасни гигант Гаспром је окривио за насталу ситуацију западне санкције које спречавају немачку компанију Сименс Енерџи да врати сервсирану опрему из Канаде у Русију.

Цена гаса на референтном холандском велепродајном тржишту за испоруку у јулу порасла је јутрос за чак 4,0 посто, на 131,50 евра по мегават-сату (МWh), али се касније стабилизовала на 128 евра/МWh.

Планирано је да се редовно годишње одржавање гасовода Северни ток 1 спроведе од 11. до 21. јула, када ће проток бити потпуно обустављен, напомиње британска агенција.

Nehamer: Bez dvostrukih kriterijuma u pristupnom procesu

Преузмите андроид апликацију.