Почетна > Свет
Свет

Нехамер: Без двоструких критеријума у приступном процесу

Аустријски канцелар Карл Нехамер поручио је данас, пред Самит ЕУ-Западни Балкан, да Аустрија подржава напредак региона у приступном процесу и да не сме бити двострукх критеријума у том процесу.
Фото: Танјуг/AP Photo/Дарко Војиновић

„Аустрија има посебну одговорност за Западни Балкан. Наша сигурност и стабилност су повезани са Западним Балканом. Аустрија има такође јаке економске везе са западним Балканом, што осигурава десетине хиљада радних места у Аустрији“, навео је у поруци из Брисела која је Танјугу достављена из канцеларовог кабинета.

Истакао је и да је стога напредак у приступном процесу Западног Балкана у њиховом властитом интересу и Аустрија ће и даље наставити да има активну улогу како би се то постигло.

„Такође не смемо имати двоструке критеријуме када је у питању процес приступа у ЕУ. Иста правила за све“, подвукао је Нехамер.

Аустријски канцелар је раније рекао да је Украјина део европске породице и да Аустрија као војно неутрална земља подржава Украјину колико је то могуће у борби против руске агресије, као и напорима за окончање рата.

Што се тиче статуса кандидата, рекао је да постоје јасни и већ етаблирани критеријуми, којих се без икаквих „ако“ и „али“ морају поштовати.

„Не сме бити двоструких критеријума и кандидата прве или друге класе. Морамо осигурати да се једнаки критеријуми примјењују као и код других земаља Западног Балкана које траже кандидатски статус. Не би ми било замисливо да Украјина добије статус кандидата, а да истовремено земље попут Босне и Херцеговине држимо изван тога. Не смемо изазивати лажна очекивања ни у Украјини, јер је процес проширења комплексан и дуготрајан“, упозорио је Нехамер.

Britanija danas uvela nove sankcije Rusiji

Преузмите андроид апликацију.