Почетна > Свет
Свет

Гутереш: Не видим скори крај рату у Украјини, глобални изазови се гомилају

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изјавио је данас да не види могућност да ускоро дође до краја рата у Украјини, јер постоје велике разлике између зараћених страна.
Фото: Танјуг/AP/Theresa Wey

„Доћи ће крај и овом рату, али не ускоро. Свему дође крај. Ипак, у овом тренутку не видим могућност мировних преговора две стране. Да будемо јасни, руска инвазија је створила ситуацију у којој, суштински гледано, две стране имају велико неслагање о прошлости и то је увек тешко решити“, рекао је Гутереш на Светском економском форуму у швајцарском Давосу.

„Две потпуно различита погледа на то шта је била руска империја, ко су данас Украјинци, а ко Руси…Јасно је да, према мом мишљењу, овај микс чини ствари тешким да се дође до решења“, казао је он.

Гутереш је нагласио да решење мора да буде у складу са поштовањем међународног права и територијалног интегритета Украјине.

„Одлично је да су две земље договориле око извоза житарица и вештачког ђубрива, усред рата. Јер, знамо да је тај рат имао импликације у виду пораста цена свега, почев од енергената, хране…Ми из УН разговарали смо са обе стране о размени заробљеника. Радимо све што можемо да лимитирамо штету, да смањимо патњу људи и смањимо утицај на глобалну економију, јер је рат дошао након пандемије, услед климатских проблема, неједнакости“, навео генерални секретар Уједињених нација.

Али, тренутно, казао је Гутереш, нема шансе да дође до озбиљних преговора, тако да ћемо морати да чекамо и да будемо јасни по питању принципа, а то су поштовање територијалног интегритета и међународног права.

Он је упоредио данашњу нестабилну геополитичку ситуацију са Хладним ратом, додајући да, откако памти, свет није био у тежој ситуацији.

„Можда, да сам прошао Други светски рат, можда бих рекао да је то теже. Рецимо, Хладан рат је био лакши. Имали смо два блока, они су имали своја правила. Имали су механизме шта да раде уколико проблеми постану озбиљни. Данас, ситуација је другачија, јер та геополитичка подела утиче на глобалну ситуацију. Људи су се навикли на деведесете, почетак 21. века, деловало је да нема ризика од глобалног сукоба“, истакао је Гутереш.

Он је рекао да су сви глобални изазови повезани и гомилају се као аутомобили у ланчаном судару.

„Гледамо у ураган категорије пет. Глобална економска криза делује суморно. Цео свет је успорен, рецесије има на све стране. Има поремећаја у снабдевању храном, цене су повећане, инфлација је ту, а то погађа најрањивије. Нисмо научили лекције из пандемије, нисмо спремни за евентуалне нове пандемије“, навео је Гутереш.

Из то, како каже, флертујемо са климатском катастрофом.

„Емисије штетних гасова су на рекордним нивоима. Без даљих климатских акција, скочиће температура за 2,8 степени, а последице ће бити разарајуће. Неки делови планете биће ненасељиви. На ивици смо неповратних промена, које ће негативно утицати на будућност, на живот какав данас знамо“, упозорио је генерални секретар УН.

Путин поднео Државној думи нацрт о раскидању уговора Савета Европе

 

Преузмите андроид апликацију.