Почетна > Србија
Србија

Гујон: Срби из дијаспоре сложни и привржени својој Србији

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон изјавио је данас да су Срби из дијаспоре сложни и привржени Србији.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Како је саопштила та управа, данас и сутра у дворани СПЕНС у Новом Саду, одржава се јубиларна 25. Европска смотра српског фолклора дијаспоре, највећа и најзначајнија културна манифестација која окупља младе који живе изван своје матичне земље, у организацији Асоцијације српског фолклора дијаспоре.

„Од када сам постао директор Управе за сарадњу са дијспором и Србима у региону, сви ме питају како излазим на крај са том чувеном српском неслогом, поготово у дијаспори. Међутим, ја сматрам и више пута сам се уверио у то, да Срби нису мање сложни ни од Француза, ни од Италијана и осталих народа и да наша дијаспора уме да буде јединствена када је то потребно“, рекао је Гујон.

Он је нагласио да се данас у Новом Саду окупило 45 удружења из целе Европе.

„Радили су вредно месецима заједно, превазилазећи све несугласице и неспоразуме, како бисмо, уз подршку наших институција били данас сви заједно. Ово окупљање је прави пример слоге и јединства и то је оно што је потребно нашој Србији и нашој дијаспори. Хвала што сте на делима показали да је то могуће и показали свима нама правац којим треба да идемо“, казао је он.

Гујон је додао да на овогодишњој смотри учествује 2.000 учесника у такмичарском и ревијалном делу програма, наведено је у саопштењу управе.

Покровитељ овогодишње јубиларне Европске смотре је председник Републике Србије Александар Вучић, а манифестацију су подржали Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и Град Нови Сад.

Predsedavajući OEBS-a pozvao na deeskalaciju situacije na KiM

Преузмите андроид апликацију.