Почетна > Свет
Свет

Грузијски премијер поручио Зеленском да се не меша у унутрашње ствари Грузије

Грузијски премијер Иракли Гарибашвили оптужио је данас украјинског председника Володимира Зеленског да се, коментаришући прошлонедељне протесте у Тбилисију, умешао у политичку ситуацију у Грузији.
Фото: Wikimedia Commons/Giorgi Kakulia

Зеленски је подржао демонстрације одржане у Тбилисију у знак протеста против предложеног закона о страним агентима, којим, како сматрају критичари, грузијска власт најавила ауторитарне промене, наводи се у извештају британске агенције Ројтерс.

„Када човек чија је земља у рату подржава деструктивне акције неколико хиљада људи овде у Грузији, то представља директан доказ да је та особа умешана и мотивисана да у Грузији изазове промене“, рекао је Гарибашвили за Зеленског у интервју за грузијску телевизију ИМЕДИ и истакао да свима жели мир и што скорији завршетак рата.

Зеленски је захвалио демонстрантима што су махали украјинским заставама и показали поштовање према Украјини, а Грузијцима је пожелео „успех демократије“.

Прошлог петка је грузијски парламент одбацио спорни предлог закона о страним агентима, који је претио да ц́е нанети штету настојањима званичног Тбилисија да успостави блискије односе са Европом.

Критичари су упозорили да је предложени грузијски закон инспирисан руским законом из 2012. године, који власти у Русији нашироко користе за обрачун са политичким неистомишљеницима, навела је агенције.

Почели преговори УН и Русије о продужетку споразума о извозу украјинског жита

Преузмите андроид апликацију.