Crveno, zeleno grožđe čini ukusnu grickalicu u bilo koje doba. Sa svojim slatkim ukusom i sočnim mesom ove male okrugle poslastice u osnovi su slatkiši prirode.
Ušuškani u pileću salatu, umetnički navučeni na drvenu dasku ili kao popodnevna užina od celokupne hrane, dodaće boju i hranljive sastojke vašoj ishrani uz minimalnu muku.
Zajedno sa obilnim antioksidantima i malo vlakana, unutar svake sočne zemaljske kugle nalazi se po jedan hranljivi sastojak: vitamin K.
U porciji sirovog stonog grožđa od 1 šolje možete pronaći 22 mikrograma ovog mikrohranjivog sastojka, koji sadrži oko 24 odsto preporučenog dodatka za ishranu „RDA“ za žene i 18 odsto za muškarce.
Za većinu ljudi je uzimanje puno vitamina K vrlo dobra stvar.
Nedostatak vitamina K može dovesti do povećanih modrica ili prekomernog krvarenja kada vas poreže, jer u vašem sistemu nema dovoljno da pomogne vašoj krvi da se zgruša.
Ali jedna grupa ljudi će možda morati da pazi koliko tačno hranljivih sastojaka dobija iz grožđa.
Ljudi koji uzimaju lekove da se krv ne zgrušava moraju da vode računa o vitaminu K.
Ako ste na razređivaču krvi, nema potrebe za panikom – ili čak nužno uklanjanjem grožđa iz vaše ishrane.
Preporučuje se upotreba grafikona hrane sa visokim, umerenim i niskim sadržajem vitamina K kako biste dnevno uzimali približno istu količinu iz svake grupe.
Ako grožđe redovno ulazi u vašu ishranu, sjajno! Samo zapamtite da je doslednost u ishrani ključna.