Početna > Život i stil
Život i stil

Greške koje svi pravimo dok kuvamo

Za dinstanje na niskim temperaturama koristite maslinovo ulje. U vodu u kojoj se kuvala testenina ne sipajte ulje i ne bacajte vodu u kojoj se kuvala. Prvo odmrznite smrznuto meso, a zatim ga pripremite.
Foto: Pixabay/089photoshootings

Vrlo često navika, brzina ili čak neki mitovi u koje smo verovali kada je u pitanju pripremanje nečega, čine da naša jela ne budu tako ukusna koliko ste očekivali.

Ovo su najčešće greške koje svi pravimo dok kuvamo, a da nismo ni primetili:
Kuvanje mesa koje je upravo izašlo iz zamrzivača

Veoma je uobičajeno da vidite ljude kako vade komad mesa iz zamrzivača i stavljaju ga na vatru, u rernu ili na roštilj. Ovo je velika greška, jer će meso, iako spolja izgleda da je pečeno, iznutra biti sirovo. Meso je poželjno izvaditi iz zamrzivača noć pre kuvanja. Takođe možete da ga stavite u frižider do 24 sata pre kuvanja da biste imali dovoljno vremena da se odmrzne.

Sečete svu hranu istim nožem

Ako mislite da štedite posao koristeći samo jedan nož za sve, varate se. Korišćenje pravog noža za određenu stvar čini ceo proces lakšim i bržim. Za rezanje mesa odlučite se za veliki nož, za povrće, voće, pa čak i živinu bez kostiju, odlučite se za mali nož, nazubljen nož je idealan za sečenje hleba.

Mešate sveže pripremljen pirinač

Neki ljudi prave grešku mešanjem sveže napravljenog pirinča jer će i dalje biti lepljiv. To je zato što se mešanjem pirinča oslobađa skrob i zrna se lome.

Foto: Pixabay/Pexels
Ne mešajte pirinač tokom kuvanja.

S druge strane, ne zaboravite da koristite pravu količinu vode – obično jedna šolja vode za 1/2 šolje pirinča, u zavisnosti od vrste. Sačekajte da pirinač bude gotov, bez stalnog mešanja. Ovo je u proseku 15 do 20 minuta za beli pirinač i oko 45 minuta za smeđi pirinač. 

Sečete meso čim bude gotov

Osim što se meso začini čim se izvadi iz frižidera, još jedna vrlo česta greška je sečenje čim se pečenje završi. Preporučljivo je ostaviti meso da odstoji nekoliko minuta nakon što ga izvadite iz rerne ili sa vatre jer toplota u mesu obezbeđuje sočnost mesa.

Korišćenje pogrešne vrste ulja

Nisu sva ulja za kuvanje ista. Neki su savršeni za prženje i sotiranje, dok drugi poprimaju užegli ukus ako se koriste na visokim temperaturama. Čisto maslinovo ulje je tamnije boje i jačeg ukusa i idealno je za pripremu sosova i dinstanje na niskim temperaturama. Međutim, nije baš dobro koristiti ga za veće temperature. Biljna ulja, kao što je suncokretovo, najpogodnija su za prženje i pečenje. Ulje uljane repice dolazi od ulja repice i može se koristiti za pečenje, roštilj i prženje. 

Stavite sastojke u lonac za kuvanje dok je voda još hladna

Druga česta greška je da se hrana stavlja u činiju dok je još hladna, zbog čega upija više masti. U idealnom slučaju, uvek zagrejte vodu, sipajte ulje i uz zagrevanje dodajte sastojke.

Foto: Pixabay/ulleo
Ne probate hranu dok se kuva

Nema ničeg lošeg u degustaciji hrane tokom kuvanja, sve dok postoje idealni higijenski uslovi. Važno je da proverite da li je preliv dobar, meso, testenina ili bilo šta što spremate. Ovo vam omogućava da izbegnete greške i daje vam vremena da ispravite i popravite svoj recept.

U vodu u kojoj ćete kuvati testeninu dodajte ulje (bilo koje ulje). Ovo je mit koji treba odmah razbiti. Dodavanje ulja u vodu za testenine može otežati testeninu, što otežava da se nakon toga zalepi za sos. To je zato što se mast ne meša sa vodom.

Bacate u vodu u kojoj se kuvala testenina

Vodu u kojoj se kuvala testenina najčešće bacimo. Ovo je velika greška, jer se ova voda koristi da bi sos bio konzistentniji i ukusniji. Zbog toga se preporučuje da se ova tečnost prebaci u činiju i pomeša sa sosom, koji će postati gušći.

Rezanje luka na pogrešan način

Da li vam oči suze kada sečete luk? To se dešava kada ga isečete na kriške, što razbija ćelije i izaziva oslobađanje gasova koji u kombinaciji sa suzama izazivaju pečenje očiju. Na sreću, postoji rešenje za ovo. Isecite ga oštrim nožem prateći smer vlakana luka. To su pruge koje se protežu od korena do stabljike. Idealno je iseći na trake. Ovo će garantovati manju proizvodnju iritirajućih aerosola.

Neke smrznute namirnice su bolje za jelo od svežih

Preuzmite android aplikaciju.