Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Грешке које правите чине чај нездравим

Чај је заиста здраво пиће. У ствари, постоје бројне здравствене предности редовног пијења црног, па чак и зеленог чаја. Од губитка тежине до повећања антиоксиданса, ваша шоља чаја може учинити чуда за ваше тело.
Фото: Pixabay/dungthuyvunguyen

Међутим, док је пијење чаја само по себи здраво ако не пазите шта стављате, ваша шоља може лако постати нездрава и можете је претворити у калоријску бомбу.

Ево грешака које треба избегавати.

Превише шећера

Било да је у питању коцка шећера или кашичица меда, шећер је шећер. Додавање мало слаткоће вашем чају неће вам наштетити дугорочно.

Међутим, ако шољи додате превише слаткоће, чај може врло брзо да пређе из здравог у нездрав. Најбољи начин да уживате у чају је да пијете обичан чај без додатка шећера.

Превише вештачких заслађивача

Ако и даље жудите за нечим слатким у свом чају, али не желите све те калорије, чини се да су вештачки заслађивачи без калорија одговор. Али јесу ли? Иако су вештачки заслађивачи пажљиво проучавани током година, истраживачи још увек нису успели да успоставе везу између вештачких заслађивача и било које врсте здравствених ризика. ФДА препоручује да и даље ограничите количину вештачких заслађивача, али ако вам треба нешто слатко, то је и даље алтернатива којој се можете обратити. Међутим, треба их свести на минимум.

Превише млека

Млеко је још један уобичајени додатак шољици чаја, посебно црном чају. Слично шећеру, желећете да ограничите количину млека због калијума које он додаје. Да, и даље је у реду да у чај додате мало млека, али пазите да не претерате.

Куповина леденог чаја

Иако постоји неколико здравих флашираних чајева на полицама продавница, већина ових ледених чајева је пуна шећера. Ако планирате да уживате у освежавајућем леденом чају из продавнице, проверите колико шећера садржи.

Претерујете са чајем

Просечна количина кофеина у једној шољици чаја креће се од 20 до 40 милиграма. Међутим, ако не будете опрезни, временом бисте могли да почнете да пијете превише чаја из навике и да претерате са кофеином. Ако планирате да смањите унос кофеина за своје здравље, пазите колико дуго држите кесицу чаја у врућој води, тако ћете смањити кофеин и чај неће бити тако горак.

Избегавајте најчешћу грешку коју правите када разбијате јаја

Преузмите андроид апликацију.