Почетна > Србија
Србија

Гренел: За хаос на Косову и Метохији су криви САД и Курти

Бивши специјални изасланик председника САД Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине Ричард Гренел оценио је данас да је лоша ситуација у региону, а посебно између Београд и Приштине, резултат тога што је САД препустила иницијативу Европи у решавању косовског проблема, као и то што премијер привремених пристинских институција Аљбин Курти не сноси последице за своје поступке.
Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Он је за РТС рекао да треба погледати чињенице и упоредити каква је ситуација на КиМ била за време Трампа, а каква сада када је амерички председник Џо Бајден.

„Мислим да је прилично јасно да смо ми имплементацијом економских споразума покушавали да донесемо економски развој и посао младим људима, да доведемо западне компаније и инвестиције, да отварамо границе, а сада смо дошли до хаоса због кога видимо да НАТО снаге морају да се умешају. Та промена била је Аљбин Курти“, оценио је Гренел.

Он је рекао да је радио са Хашимом Тачијем, Абдулахом Хотијем и Куртијем, и да је веома забринут, јер Курти наставља да одбацује америчке и европске идеје.

„И нема последица по њега због тога. Тако да ће се то наставити све док САД јасно не притисну Куртија, да би знао какве су последице. То је оно што ме сада брине у овом тренутку, нема последица по Куртија“, рекао је Гренел.

Он сматра да Бела кућа и Џо Бајден нису посветили довољно пажње Западном Балкану, да Стејт департмент шаље људе нижег нивоа и да је њихова политика да препусте иницијативу Европљанима.

„Видели смо шта то значи, има много приче, али никакве акције“, оценио је Гренел.

Он верује да су САД заинтересоване за регион, али истиче да је велика разлика између председничког изасланика кога је послала Бела кућа и који може да удје у Овални кабинет код Бајдена и људи којима је то сада поверено, који су из Стејт департмента и који подносе извештај државном секретару.

Гренел је навео да је Трамп посвећивао пуну пажњу идејама економског развоја и изградње региона да би се добио Отворени Балкан.

„Оставили смо по страни приче о политици и узајамном признању. О томе причамо 20 година и узајамно признање не ставља храну на сто људима који покушавају да се старају о својим породицама. Нама је потребан економски развој обе стране, а то се није десило под овом администрацијом“, оценио је Гренел.

На констатацију новинара да су САД први пут притиснуле Куртија ради формирања Заједнице српских општина, Гренел истиче да је ЗСО део старог споразума и да је требало да буде спроведен у последње две године али да се то није десило, јер Џо Бајден и Бела кућа нису посветили довољно пажње.

Гренел такође напомиње да ниједан нови споразум није потписан од како је Бајден председник САД, а као иницијатор Вашингтонског споразума наглашава да је њиме предвиђано да се укљуцце приватне фирме, а да западне фирме дођу.

„Једна од тачака је била диверсификација извора енергија што би било сјајно за Србију, јер сва енергија долази из Русије. Ми мислимо да треба да постоје алтернативе. Веома је важно да се владе и званичници склоне и да препусте место приватном сектору“, рекао је Гренел.

На питање шта мисли о француско-немачком споразуму, Гренел је рекао да је он веома уопштен и да нема детаља.

„Обе стране морају да захтевају више детаља, јер без њих људи неће потписати ништа. Сада смо у ситуацији када морамо да применимо претходне уговоре. Оно што Француска и Немачка покушавају је нови споразум који ће бити изнад свих претходних. Боље би им било да се концентришу да се спроведу већ потписани споразуми“, сматра Гренел.

Он каже да није довољно пажње посвећено потребама Срба на КиМ и да је веома забринут због раста насиља.

„У време Трампа потписивали смо уговоре о нормализацији, доводили смо фирме и инвеститоре, привреда се развијала и у Србији и на Косову, а сада се то не дешава. Веома сам забринут због раста насиља и позивам обе стране да се концентришу на примену ранијих споразума и економске реформе за младе људе који живе у њиховим државама да би тамо и остали и да не морају да се селе“, закључио је Гренел.

Гренел о разлици Трампове и Бајденове администрације по питању КиМ

Преузмите андроид апликацију.