Почетна > Свет
Свет

Гранични прелаз између Пакистана и Авганистана затворен други дан

Главни гранични прелаз између Пакистана и Авганистана данас је затворен, други дан за редом, после сукоба безбедносних снага две земље, пренео је Ројтерс.
Фото: Танјуг/AP Photo/Qazi Rauf, File

Прометни гранични прелаз затворен је у среду након што су пакистанске снаге и снаге авганистанских талибана разменили ватру, изјавили су локални званичници.

Абдул Басир Забули, портпарол талибанске полиције у авганистанској источној провинцији Нангархар, где се налази прелаз, рекао је да власти обе земље покушавају да утврде разлог сукоба.

Зиаул Хак Сархади, директор Заједничке трговинске и индустријске коморе Пакистана и Авганистана, рекао је да су стотине камиона натоварене воћем, поврћем и другом робом заглављене на затвореном прелазу.

Две суседне земље већ деценијама се споре око границе дуге 2.600 километара.

Пакистанска војска је саопштила да су у среду у другом инциденту, у сукобима у округу Читрал, близу авганистанске границе, погинула четири војника и 12 милитаната.

Пакистански талибани, односно организација Техрик-и-Талибан Пакистан (ТТП), навели су у саопштењу да су се у тој области у последња два дана њихови борци борили против безбедносних снага.

Пакистанска војска поновила је захтев талибанским властима у Авганистану да престану да користе своју територију за нападе милитаната после сукоба у Читралу, планинском подручју близу авганистанске границе која је популарна међу пакистанским и страним туристима.

Авганистански талибани су негирали да милитанти користе територију под њиховом контролом, наводећи да су безбедносна питања у Пакистану унутрашње питање пакистанских власти.

Federalni sudija naredio Teksasu da ukloni prepreke za migrante na Rio Grande

Преузмите андроид апликацију.