Почетна > Свет
Свет

Федерални судија наредио Тексасу да уклони препреке за мигранте на Рио Гранде

Федерални судија наредио је америчкој савезној држави Тексас да уклони плутајуће баријере са реке Рио Гранде и забранио јој да гради нове или поставља додатне бове у реку.
Фото: Танјуг/AP Photo/Eric Gay, File

Судија Ален Езра је, у поднеску објављеном у среду, који представља победу администрације Џозефа Бајдена, наредио да Тексас уклони баријере до 15. септембра, о сопственом трошку, преноси ЦНН.

Граничне бове су спорно питање још од када су постављене по средини реке Рио Гранде која је главна рута прелазака миграната који стижу из Мексика. Постављање бова је део иницијативе коју је покренуо гувернер Тексака Грег Абот, познате као операција „Усамљена звезда“.

Министарство правде тужило је државу Тексас у јулу тврдећи да су бове постављене незаконито.

Фото: Танјуг/AP Photo/Eric Gay, File

Тексас је поставио баријеру у близини пограничног града Игл Паса, где су граничне патроле забележиле други највећи број прелазака миграната ове године од око 270.000, што је ипак мање него у исто време прошле године.

У тужби, поднетој америчком Окружном суду у западном округу Тексаса, Министарство правде је навело да су држава Тексас и гувернер Абот прекршили Закон о присвајању река и лука тако што су изградили структуру у америчким водама без дозволе Инжењерског корпуса војске и тражило забрану да Тексас изгради додатне баријере у реци.

Републикански гувернер је тврдио да су бове намењене одвраћању миграната од преласка из Мексика.

Абот је већ реаговао на федералну наредбу, најављујући жалбу и наставак „коришћења сваке стратегије за обезбеђивање границе, укључујући слање војника тексашке националне гарде и припадника Министарства јавне безбедности и постављање стратешких баријера“.

„Држава (Тексас) је спремна да пренесе своју борбу све до Врховног суда САД“, саопштио је Абот.

Kina uvodi zabranu oblačenja i govora „štetnih po duh naroda“

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке