Почетна > Бизнис
Бизнис

Грађевинарство са мањим растом од очекиваног

Грађевинарство ће забележити мањи реални раст од претходно очекиваног, пре свега као последица растуће глобалне неизвесности и мањег обима приватних инвестиција, али и услед снажног раста цена грађевинског материјала, наведено је из Министарства финансија у новој фискалној стратегији.

У првом кварталу грађевинарство је имало пад од 4,7 одсто. Оригинална пројекција раста ове привредне гране била је 7,4 процента за 2022, али текућа пројекција предвиђа раст од 1,4 одсто.

Иван Николић, научни сарадник Економског института, наводи податак да грађевинска активност у еврозони има раст од три процента, али на неким тржиштима попут Немачке забележила је пад од 1,5 у марту и 1,2 у априлу док је истог тог месеца у Румунији имала међугодишњи пад од 8,1 одсто.

„У априлу је код нас дошло до пораста грађевинске активности од 4,6 процената у односу на април прошле године. У мају смо имали раст од 3,1. Прво тромесечје било је знатно слабије и имали смо пад, али је већ друго нешто боље тако да за сада не постоји ништа што би се окарактерисало као проблематично“ каже Николић.

Из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре напомињу да је грађевинска активност у првој половини године на очекивано високом нивоу. Пресек броја активних градилишта на територији Републике Србије 1. јула износи 105.894. Узимајући у обзир околности у Европи изазване ратом у Украјини, и снажан утицај на све сегменте привреде, према њиховој оцени, реч је о добрим резултатима.

„Упркос тешким временима у Европи не заустављамо изградњу, већ стварамо услове за нове инвестиције. Тренутно реализујемо више од педесет инфраструктурних пројеката широм Србије, а само у домену саобраћајне инфраструктуре пројектује се и гради свеукупно око 1.200 километара ауто-путева и брзих саобраћајница“ наводе из министарства.

Према објављеним подацима удео грађевинског сектора у БДП-у 2021. био је шест одсто. Што се тиче удела истог сектора у БДП-у у текућој 2022. нереално је било шта прогнозирати, додају у министарству.

„Међутим, на основу релевантних јавно доступних података, у овом моменту можемо констатовати да очекујемо исто учешће или веће. Удео грађевинарства у БДП у првом кварталу 2021. износио је 4,7 одсто, док је у 2022. био 4,6 на основу чега можемо констатовати да нема знатних промена посматрањем истих временских периода прошле и ове године. Налазимо се у јеку грађевинске сезоне, где реалне податке очекујемо тек у октобру и новембру. Показатељи су у овом моменту охрабрујући, где иако имамо огроман пад грађевинске активности у земљама западне Европе, у Србији то није случај“ наглашавају из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Када је реч о капиталним инфраструктурних пројектима, напомињу да ниједан пројекат није заустављен. Радови се одвијају према предвиђеној динамици на Моравском коридору где је за крај године планирано отварање прве деонице од Појата до Крушевца, а на којој се у одређеним сегментима иде и испред предвиђене брзине извођења послова. Настављени су радови на изградњи брзе пруге од Новог Сада до Суботице, у току је пробијање будућих највећих тунела у Србији, на траси ауто-пута „Милош Велики” од Паковраћа до Пожеге. Отворени су сектори четири и пет обилазнице око Београда, а у предвиђеним роковима очекују пуштање саобраћаја и на траси обилазнице до Бубањ Потока.

Na poljima kod nas mnogo stranaca, najviše iz Uzbekistana

Преузмите андроид апликацију.