Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Град улаже у унапређење услова живота у Ковиљу

Заменик градоначелника Милан Ђурић обишао је данас реновирани објекат Месне заједнице у Ковиљу, стар више од једног века и заштићен Законом као споменик културе.
Фото: Град Нови Сад

Од 2020. године, у три фазе, извођени су радови на инвестиционом одржавању и партерном уређењу у оквиру којих је извршено заустављање капиларне влаге, замењени су кровни покривач и олуци, а фасада измалтерисана и обојена.

Такође, столарија спољашња и унутрашња су рестауриране, исхоблован паркет, постављене нове зидне и подне плочице, окречени зидови и плафони, монтирана је рампа за инвалиде, а објекат је и прикључен на уличну канализациону мрежу.

Осим тога изведени су радови на рестаурацији уличне фасаде, а уређени партерни простор опремљен је урбаним мобилијаром, игралиштем и јавном расветом.

„Веома ми је драго што је објекат који користе Месна канцеларија и Градска библиотека сређен и што су радови у које је уложено око 40 милиона динара и који су спроведени уз уважавање смерница Завода за заштиту споменика културе, успешно реализовани. Овом приликом, желим да се захвалим председнику Месне заједнице Ковиљ Младену Верначком и његовим сарадницима који су препознали проблем и указали нам на њега“, изјавио је Милан Ђурић и додао:

„Посебно ми је драго, што су становници Ковиља од једног запуштеног дворишта добили уређен простор са игралиштем где могу да се окупљају и друже.“

Приликом посете Ковиљу, заменик градоначелника обишао је и обновљени објекат Дома културе.
Фото: Град Нови Сад

Радови на санацији и реконструкцији објекта нето површине 261m² подразумевали су, између осталог, постављaње новог црепа, сређивање крова, подних површина, уређење уличне фасаде, замену столарије, плочица, поставку термо и хидроизолације. Двориште објекта обогаћено је новим садницама и урбаним мобилијаром, а постављена је и нова бина и трибине са 120 седећих места.

„Још један девастирани објекат добио је ново рухо. Њега за свој рад користе локална културно уметничка удружења, а један део смо ставили на располагање Удружењу пензионера „Ковиљ“. Брига о људима, посебно брига о пензионерима, окосница је наше политике. Желимо да се одужимо нашим најстаријим суграђанима, јер су они ти који су увек подносили највећи терет, даим се захвалимо, али и да их саслушамо како би се још више побољшао квалитет њиховог живота“, објаснио је Ђурић.

Он је истакао да ће Град наставити да ослушкује потребе становника Ковиља у који је од 2012. године уложено око 850 милиона динара.

„Неке од најважнијих инвестиција су пречишћивач отпадних вода, изградња канализације у дужини од 4,9 км, партерно уређење тргова, изградња атмосферске канализације у сливовима улица Рибарска и Душана  Вицкова, а предстоји нам пројекат доградње и опремања вртића ПУ „Радосно детињство“ који ће омогућити да упишемо још деведесеторо деце и да смањимо листу чекања.  Радимо на томе да се Нови Сад равномерно развија,  да сви делови града буду уређени и погодни за комфоран свакодневни живот“, рекао је Милан Ђурић.

Evo dokle su stigli radovi na novosadskoj Palati pravde (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.