Почетна > Зелени град
Зелени град

Град Нови Сад унапређује енергетску ефикасност вртића ,,Бубамара“

Министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, уручила је у Смедеревској Паланци уговоре представницима 38 локалних самоуправа којe су на јавном позиву добилe средства за улагање у повећање енергетске ефикасности у јавне објекте, и поручила да је повећање енергетске ефикасности национални пројекат и посао који се тиче свих институција, привреде и грађана.
бубамара
Фото: PrtSc/Град Нови Сад

Град Нови Сад као једна од локалних самоуправа је конкурисала са пројектом унапређења енергетске ефикасности вртића ,,Бубамара“. Укупна вредност пројекта је 33 милиона динара, с тим да је град Нови Сад за ове потребе обезбедио 10 милиона динара, док је Министарство рударства и енергетике пружило подршку са додатних 23 милиона динара.

,,Ово је осми пут да на јавном позиву држава додељује средства за повећање енергетске ефикасности у јавним објектима, а први пут новац се додељује преко Управе за финансирање и подстицање енергетске ефикасности, која је у саставу Министарства и основана је управо са задатком да помаже и јавном сектору, али и грађанима, да брже радимо на подизању енергетске ефикасности. Укупна вредност пројеката који се суфинансирају кроз јавни позив је 1,12 милијарди динара, од чега je 687,6 милиона динара из средстава Министарства рударства и енергетике, преко Управе, а 436,3 милиона динара је учешће локалних самоуправа. Све што урадимо кроз овај пројекат значи здравију животну средину и уштеде енергије, и то од 30 до 50 одсто годишње, у зависности од примењених мера. На годишњем нивоу уштеда у потрошњи електричне енергије биће девет милиона kWh, а очекивано смањење емисије CO2 је око 4.500 тона годишње”, рекла је потпредседница Владе.

Ovu novosadsku palatu krase najlepši dimnjaci u gradu

 

Преузмите андроид апликацију.