Почетна > Нови Сад > Новосадске приче
Новосадске приче

Ову новосадску палату красе најлепши димњаци у граду

Једна од најбогатијих новосадских породица с почетка 20. века – породица Адамовић, била је чувена по виноградарству, производњи и извозу вина и коњака, али и по раскошним палатама у ужем центру града које су дале допринос лепшем изгледу Српске Атине.
палата
Фото: Градске инфо

Иако су постојале три велике палате које су биле у поседу ове породице, једна је срушена осамдесетих година прошлог века због формирања Позоришног трга, друга се налази у данашњој улици краља Александра на броју 4, међутим Адамовићева палата на Тргу младенаца крије највећи шарм и са посебним детаљима истиче се међу осталим здањима.

Адамовићева палата на Тргу младенаца изграђена је 1911. године и представљала је у то време прву новосадску троспратницу са два улаза, локалима у приземљу и са великим луксузним становима на сваком спрату. Приход од издавања власнику палате – Александру Адамовићу омогућио је повратак уложеног новца и додатну зараду.

палата
Фото: Градске инфо

Оно што посебно краси ову палату су управо димњаци које карактерише гаудијевска конструкција која је у то време представљала архитектонски израз богатства и друштвеног статуса власника. Рад шпанског архитекте Антонија Гаудија свакако да је допринео проналаску инспирације у изгледу многих савремених димњака, јер његово стваралаштво је можда и најуочљивије кроз куће које краси кровни пејзаж са димњацима који личе на тотеме и храмове – заштитнике кућа и чуваре ватре.

Храст лужњак на Петроварадинској тврђави проглашен је заштићеним подручјем од локалног значаја као један од репрезентативних примерака своје врсте на територији града Новог Сада и зеленила саме тврђаве.

Иако ову новосадску палату није пројектовао Гауди, већ архитекте из Будимпеште Геза Маркуш и Фриђеш Шпигел који су одлично урадили свој посао, водећи се тиме да палата у контексту укупног градитељског наслеђа Новог Сада треба да представља необично и оригинално архитектонско дело са одликама сецесије. Оно што је сигурно је да су у томе и успели. Палата је била једна од монументалнијих објеката оног времена, изразито снажног волумена разиграног ритмичном сменом избачених и увучених вертикала уличног корпуса.

палата
Фото: Градске инфо

На углу палате, некада се налазила кафана „Елита“ која је била место окупљања новосадских боема, док се данас у овом локалу налази пивница „Бркина Марина“.

Имајући у виду да димњак не представља само канал који одводи дим, него да се на димњацима настањују и роде које ,,доносе бебе на овај свет“, али се и деда Мраз спушта како би обрадовао децу поклонима, можемо слободно да закључимо да су гаудијевски димњаци на овој новосадској палати посебно занимљиви деда Мразу и родама.

палата
Фото: Градске инфо

Међутим, Адамовићева палата са тим истим димњацима се нашла и на корицама европског бестселера ,,Сенка ветра“ што представља прави показатељ тога да ова велелепна палата осим што краси и промовише Српску Атину уједно је и здање од непроцењивог значаја за све Новосађане.

Koje Spomenike prirode krije ulica poznatog novosadskog pesnika boemske duše?

 

Преузмите андроид апликацију.