Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Град Нови Сад издваја 35 милиона динара за реконструкцију порте цркве у Бегечу

Већина Новосађана све више тежи неком мирнијем животу који им могу понудити само приградска насеља у близини Новог Сада. Због тога се Бегеч, из дана у дан, пење на све бољу позицију на лествици најпожељнијих места за живот.
Фото: Градске инфо

У срцу сваког сеоцета налази се једна црква. Та црква свим посетиоцима који су дошли “са стране“ јасно говори да се налазе у самом центру збивања.

У центру Бегеча налази се Храм светог апостола и јеванђелисте Луке, изграђен још давне 1838. године, који скоро два века сведочи богатој историји овог места.

Да би се та богата историја исписала и Бегеч постао дивно место какво је данас, подразумевало се да мора да прође одређено време, а време, зна се, понекад немилосрдно оставља трагове.

Како би ти трагови постали што мање уочљиви, а вековни Храм и даље остао једна од најбитнијих грађевина у овом породичном и мирном месташцету, Град Нови Сад издвојио је из свог буџета скоро 35 милиона динара.

Да унапређење црквене порте није само пуста прича и жеља која је далеко од реализације показује и чињеница да су из Града Новог Сада најавили да је рок за завршетак радова планиран за највише шест месеци.

Двориште цркве простире се на 2.600 квадрата, а дошло је време када ће неискоришћен простор црквене порте бити украшен новим пешачким стазама, клупама и корпама за отпатке.
Фото: Градске инфо

Наравно, познато је да Бегечки храм окупља велики број породица са децом, па не чуди што ће црквена порта добити и дечије игралиште на коме ће малишани моћи да проводе своје време и уживају.

Планирано је и да спољашност Храма, заблиста у свом најсјајнијем издању уз помоћ декоративне расвете у дворишту цркве.

Расвета која ће красити црквено двориште састојаће се од великог броја декоративних светиљки, рефлектора и лед светиљки равномерно распрострањених по поду.

Зелени комплекс у дворишту биће сређен тако да корење тренуто посађених липа и црног бора не би нарушавало стазу која води до Парохијског дома.

Новина је да ће, поред тренутног зеленила, двориште Храма бити обогаћено засадима нових четинара, лишћара али и жбуња, због чега ће зеленило чинити више од 1.200 квадрата дворишта, док ће травната површина заузимати преко 1.000 квадрата.

Управа за грађевинско земљиште и инвестиције пре неколико дана је расписала јавну набавку, а рок за достављање понуда траје још девет дана, тачније до 25. августа.

Begeč je Novi Sad (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.