Почетна > Србија
Србија

Гојковић: Жене с инвалидитетом посебно дискриминисане, потребна подршка

Потпредседница Владе Србије, министарка културе и председница Координационог тела за родну равноправност Маја Гојковић истакла је данас, поводом 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, да су жене са инвалидитетом, које чине 58,2 одсто особа с инвалидитетом, посебно осетљива и вишеструко дискриминисана група у нашем друштву.
гојковић
Фото: Танјуг/Горан Златковић

„Неопходно је да уложимо додатне напоре у подизању свести о превазилажењу стереотипа о способности жена и девојчица са инвалидитетом. Да се остваре, пруже свој допринос и искажу у свим областима друштвеног живота. Наша заједничка обавеза је да их подржимо у тим напорима“, саопштила је Гојковићева.

Она је истакла да је „посебну пажњу у наредном периоду потребно да посветимо дубинским узроцима родне неједнакости. Које су још израженије уколико је жена суочена и са неком врстом инвалидитета“.

Она је указала на положај особа с инвалидитетом. Истовремено истичући и посвећеност и одлучност Србије да свака жена, девојка и девојчица у потпуности остварују своја људска права. Равноправно са другим грађанима и грађанкама наше земље.

„Важно је да напоменемо да од укупног броја особа са инвалидитетом, 58,2 одсто су жене. Њихов положај и препреке са којима се свакодневно суочавају нису довољно видљиве. Зато је неопходно да о томе говоримо, јер су жене са инвалидитетом посебно осетљива и вишеструко дискриминисана група у нашем друштву“, навела је Гојковићева.

Odbor za ustavna pitanja o ustavnosti predloženih zakonskih izmena

 

Преузмите андроид апликацију.