Почетна > Србија
Србија

Гојковић отворила изложбу „На стакленом путу“

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић, поводом обележавања Дана Музеја примењене уметности и Међународне године стакла, отворила је изложбу под називом „На стакленом путу: Уметност стакла и репрезентација у Србији 1850-1950.“ у Музеју примењене уметности, саопштено је вечерас из Министарства културе.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Гојковић је, отварајући изложбу поводом обележавања 72 године Музеја примењене уметности и Међународне године стакла проглашене и подржане од стране УН, указала на музеолошку и образовну улогу коју Музеј већ деценијама има на културној сцени Србије.

““Податак да овај Музеј поседује око 37.000 предмета примењене уметности, међу којима дела великог уметничког и историјског значаја, сведоче о важном месту које он заузима у културном животу Србије и Београда. Богате збирке метала и накита, намештаја, стакла, архитектуре, да поменем само неке, на првом месту приказују велику традицију примењене уметности на овим просторима“, рекла је Гојковић.

Министарка културе је нагласила да дела која се чувају у овом Музеју говоре о томе да смо одувек били земља културе и врхунских и надарених уметника, као и да је зато посебно важно што су у претходне две године у значајној мери интензивиране активности Музеја и на домаћем и на међународном плану и додала да поставка открива вредне збирке и приказује неке његове до сада мање видљиве стране.

““Ова изложба даје веома добар пресек стакларства у примењеној уметности у Србији, у периоду од 1850. године до средине 20. века. Изложени предмети припадају збиркама бројних музеја, галерија, задужбина и других институција културе, што овом догађају даје додатну вредност. Сарадња међу установама и позајмица предмета ради њиховог излагања увек су добар пут ка већој атрактивности изложбе и привлачењу публике“, нагласила Гојковић.

Гојковић је подсетила да је на простору наше земље појава производње стакла означила нови степен индустријализације и модернизације читавог друштва, те да предмети од стакла нису имали само употребну вредност.

„Одлука Министарства културе да изгради први музеј стакларства у општини Параћин, даће снажан подстицај развоју ове области у нашој земљи. Данас са поносом можемо да кажемо да је реализација ове идеје започета, и то у граду који негује традицију производње стакла дужу од једног века“, напоменула је министарка културе и додала да се кроз збирке стакла овог и других музеја, може видети колики су утицај на производњу стакла имали актуелни и у време настанка доминантни уметнички стилови и правци.

Гојковић је указала на важност појаве стакларства у нашој земљи у 19. веку, имајући у виду да је оно отворило могућност и за афирмацију националних идеја, а у нешто мањој мери и за приказ снаге владајуће династије и државе. Према њеним речима, чаше и други предмети постајали су и ствар престижа и својеврсни симбол успостављања грађанске класе и приближавања европским уметничким круговима.

„Обавеза Министарства културе, установа и појединаца, јесте да наше драгоцено културно наслеђе и све оно вредно што су нам преци оставили буде што доступније и видљивије јавности. У том светлу, Министарство културе наставиће да пружа пуну подршку Музеју примењене уметности и свим другим музејима и галеријама како би што боље представили културно благо Србије на домаћој и међународној сцени“, закључила је Гојковић.

Petković: Kurti u strahu pred demokratskim odgovorom Srba

Преузмите андроид апликацију.