Почетна > Србија
Србија

Годишња стипендија СПЦ за најбоље студенте у спомен Иринејa

У крипти Храма Светог Саве на Врачару јутрос је служена архијерејска литургија и помен поводом прве годишњице упокојења 45. поглавара СПЦ Иринеја, а патријарх Порфирије је објавио да СПЦ у спомен Иринеја покреће годишњу стипендију за најбоље студенте са факултета оснивача Београдског универзитета.
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

„У спомен патријарха Иринеја објављујем годишњу стипендију за најбоље студенте са факултета оснивача БУ, а то су: Правни факултет, Филозофски, Технички, Медицински и Богословски“, рекао је патријарх након литургије, којој је присуствовао и министар спољних послова Никола Селаковић и амбасадори Русије, Кипра, Румуније, Белорусије и други.

Патријарх Порфирије је истакао да је блаженопочиши патријарх Иринеј био познато по залагању за образовање, као и да се успостављањем стипендије наставља баштина Цркве, која је одувек водила рачуна о образовању и кроз историју у исто време оснивала и богословске и секуларне школе.

„Молећи се за покој душе патријарха Иринеја, молимо се и да Господ образује наш народ у лику Христовом, али и у свим знањима која се стичу у школама, као што је то желео и наш блаженопочивши патријарх Иринеј“, рекао је Порфирије.

Он је казао да је данас служен парастос првом поглавару СПЦ чији су земни остаци положени у крипти Храма.

Патријарх српски Иринеј преминуо је 20. новембра 2020. године у војној ковид болници „Карабурма“ у Београду.

Порфирије је рекао да још од Светог Саве никада није било праве поделе између црквеног и народног и да је тако радио и патријарх Иринеј по начелу јединства – један човек, један народ и једна Црква.

Порфирије је нагласио да је патријарх Иринеј био дубоко укорењен у Цркви и Христу и да се према вери односио без много људског филозофирања.

„Био је једноставан човек, што данас можда није најпопуларније. Само онај ко расте у Христу може све компликације да развија како би разумео ко је човек и шта је вечност“, навео је Порфирије.

Додао је да је свако ко је био у контакту са патријархом Иринејом могао код њега да види ту једноставност, непосредност, спонтаност и широко срце, као и да се на исти начин односио и према онима који управљају државом, као и према обичним људима.

„То је љубав, као израз вере и послушања да људи воле једни друге“, нагласио је српски патријарх Порфирије.

Такође, истиче, Иринеј је показао да је могуће оно што је најпотребније људима, а то је више раузмевања, отворености и спремности да праштамо једни другима, да примимо једни друге у своја срца.

Ако тако поступамо, онда ништа није компликовано, поручио је Порфирије.

Додао је да је успостављање годишње стипендије у спомен Иринеја за најбољег студента са факултета оснивача БУ почетак у стипендирању студената са тих факултета, али и касније и других.

Патријарх Порфирије је подсетио да је црква и до сада стипендирала младе људе кроз неке друге фондове.

Патријарх Порфирије је после литургије служио и помен на гробу блаженог спомена патријарха Иринеја у крипти Храма.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Патријарх Иринеј први је поглавар СПЦ који је сахрањен у крипти Храма Светог Саве.

Осим гробнице у којој почива Иринеј, ту се налази још неколико гробних места, јер ће убудуће поглавари СПЦ бити сахрањивани у крипти Храма, осим ако не изразе другачију жељу.

Део крипте у коме ће бити сахрањивани патријарси – амбулаторијум врло је редак у православним храмовима и свега неколико православних храмова у свету има овај простор.

Амбулаторијум у Храму Светог Саве на Врачару грађен је по узору на Свету Софију Цариградску.

Патријарх српски Иринеј (Мирослав Гавриловић) рођен је 27. августа 1930. године у селу Видова код Чачка.

У родном селу завршио је основну школу, а после гимназије у Чачку и Богословију у Призрену. Затим дипломира на Богословском факултету у Београду.

По завршетку војне службе постављен је за суплента (професора) Призренске богословије. Пре ступања на дужност професора октобра 1959. године у манастиру Раковици од стране патријарха српског Германа прима монашки чин, добивши монашко име Иринеј.

На дан Свете Петке исте године у цркви Ружици на Калемегдану је рукоположен у чин јеромонаха.

Док је као професор службовао у Призренској богословији упућен је на постдипломске студије у Атину. За управника Монашке школе у манастиру Острогу постављен је 1969. године, одакле се враћа у Призрен на место ректора славне Богословије.

Са те дужности је 1974. изабран за викара патријарха српског са титулом епископа моравичког. За епископа нишког изабран је 1975. године.

На Светом Архијерејском Сабору СПЦ 22. јануара 2010. године изабран је за архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског.

Део крипте у коме је сахрањен патријарх Иринеј простире се између темеља Храма Светог Саве и има стубове којима је највећа висина 6.20 метара. Дубина Храма је око седам метара.

Плафон је осликан у византијском стилу, а фреске су радили наши иконописци. Завршавање крипте и њено осликавање благословио је патријарх Павле 2001. године.

Goran Vasin: Karlovačka mitropolija, uspon srpske ideje u 18. i 19. veku (treći deo)

Преузмите андроид апликацију.