Почетна > Србија
Србија

Годфри: Србија постигла успех у области дигиталилзације

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри изјавио је данас, на конференцији Синергија 21, да је Србија постигла успех у области дигитализације, е-Управе и тенолошког развоја.
Фото: PrtSc/US Embassy Serbia/YouTube

Е-управа, клауд сервиси, регионални технолошки центар, поспешивање ИТ безбедности и рад на дигитализацији здравства и просвете резултати су, каже Годфри, људи који воде Србију и разумеју важност иновације и дигитализације за економски и одрживи напредак земље.

Годфри је, на отварању дводневне онлине конференције о иновацијама Синергија 21 “Дигитал хотспот”, чије је покровитељ компанија Мајкрософт, изразио задовољство што Србија и САД из године у годину јачају партнерство и што наша земља бележи велики напредак у домену дигитализације и технолошког развоја.

Он је навео да о доброј сарадњи две земље говоре америчке компаније као што су Мајкрософт, АБМ и НЦР, које отварају преставништва у Србији.

Поручио је да је неопходно да Србија има стабилне и предвидиве услове пословања, као и поуздан и безбедан оквир за ИТ, како би се економски и одрживи развој наше земље подигао на виши ниво.

“Америчке компаније сада у Србији и запошљавају око 20.000 радника, а добар део њихових улагања односи се на ИТ сектор”, казао је Годфри.

Такође, осврнуо се на успехе које је Србија остварила у домену дигитализације и оценио да је тај сектор умногоме допринео привредном расту наше земље.

Саветник премијерке Ненад Пауновић је на панел дискусији “Јачање утицаја ИТ бизниса у Србији: Перспектива кључних играча на тржишту” истакао да влада посебно улаже у дигитализацију и технолошки развој земље, како би се створили модерни услови рада, а пословање приближило светским трендовима.

Пауновић је подсетио да је влада донела прва у региону Закон о дигиталној имовини, као и обезбедила порески подстицај за запошљавање повратника и странаца, како би мотивисала повратак софтверских инжењера и стручног кадра у нашу земљу.

Такође, навео је да је оформљен Иновациони фонд, а да ће се до краја године увести Стратегија развоја стартап екосистема.

Иницијатива Опен Балкан, казао је Пауновић, ће омогућити креирање међународних тимова и обезбедити размену радне снаге и искустава у домену иновација са земљама региона.

Пауновић је подсетио и да су у основним и средњим школама у Србији оформљена специјална ИТ одељења и најавио да се ради на пројекту “Био 4 кампус”, којим ће се спојити биомедицина и биотехнологија.

Захвалио је компанији Мајкрософт за успешну сарадњу са домаћим ИТ тимом и истакао да је у овој фирми ради више од 500 домаћих стручњака.

U Vojvodini sledi unapređivanje energetske efikasnosti 80 javnih objekata

 

Преузмите андроид апликацију.