Почетна > Свет
Свет

Глобалне последице рекордне вредности америчког долара

Вредност америчког долара је на двадесетогодишњем максимуму захваљујући очекивањима да ће америчке Федералне резерве повећати своје каматне стопе брже од већине других финансијских институција.
Фото: Pexels/John Guccione

За купце широм света који желе врхунске америчке брендове, јак долар значи да морају скупље да плаћају, осим уколико дистрибутери не одлуче да ублажавају утицај јаког долара, преноси Глас Америке.

Претходних дана компаније попут Матела, произвођача Барби лутака, фигура Господара свемира и аутомобилчића Хот вилс,  саопштиле су да бележе пад промета због јачања долара.

Сличан утицај јачања долара осетио се и у промету америчког гиганта компаније Проктер и Гембл познате по глобалним брендовима Памперс и Аријел.

Када је реч о односу локалних валута као што је нпр. аргентински пезос и долара, јака америчка валута значи да је износ који Аргентинци дугују банкама, изражен у њиховим локалним валутама, сада већи, што важи и за друге локалне валуте.

Од нафте до пшенице, роба се у свету углавном плаћа америчким доларима што значи да јој је цена у локалним валутама већа за сваки купљени барел или бушел, а разлози за то су значајан глобални пораст цена изазван ратом у Украјини, екстремне временске прилике и последице пандемије ковида-19.

Међутим, јачи долар добра је вест за грађане сиромашнијих земаља, попут Мексика и Гватемале, чији грађани зависе од новца који им шаљу рођаци који су запослени у САД.

Чак и за богатије земље као што је Немачка јак долар може представљати проблем јер подстиче високу инфлацију кроз скупљи увоз, због чега су многе централне банке реаговале подизањем каматних стопа, што је, с једне стране кредите учинило скупљим, а са друге успорило привредни раст.

Међутим, руска национална валута налази се у комфорном положају и у плусу у односу на амерички долар што се није очекивало с обзиром на међународне санкције које су уведене Москви.

Друга страна те медеље је да снага рубље, донекле вештачки изазвана контролом тржишта девиза, мало добробити доноси грађанима Русије.

Иако Москва месечно зарађује можда и десетине милијарди долара од продаје енергената Западу, тамошња домаћинства нису у могућности да искористе сопствену девизну штедњу.

Проглашена за најбољу одбрану од инфлације, најпознатија светска криптовалута није испунила очекивања и изгубила је више од половине вредности током године упркос масовном повећању потрошачких цена.

Многи који су се определили за трговање криптовалутом током 2021. години сада су одустали од трговине и чувају и уштеђевину у америчкој националној валути коју сматрају сигурнијом, а поред тога им обезбеђује и камату.

Долар се стабилизовао уочи састанка федералних резерви

Преузмите андроид апликацију.