Почетна > Бизнис
Бизнис

Глобална продаја мобилних телефона у рекордном паду

Инфлација и остале „макро околности” (попут рата у Украјини), озбиљно су током претходних годину дана утицале на потрошачке пориве широких народних маса.
Фото: Unsplash/jonah_jpg

Судећи по извештају аналитичке фирме Internation Data Corporation, набавка новог телефона није била високо на листи приоритета, те је иза ове индустрије најгори квартал до сада.

Обрадом података прикупљених од самих произвођача, прорачунат је збирни пад продаје од 18,3 процената у односу на исти период прошле године.

Директорка сектора Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, Набила Попал, истиче да би резултати били још црњи да произвођачи током празничног фото-финиша нису почели да нуде озбиљније попусте за оне најскупље моделе.

Чак је и Епл, који је до сада био махом имун на овакав тренд, забележио знатан пад продаје. У односу на четврти квартал 2022-ге, за чак 14.9 посто.

Додуше, компанија је кубурила са затварањима фабрика у Кини услед Ковид-а 19, те је код ње можда по среди окаснела испорука, а не мањак интересовања (корисници Епла томе нису склони).

Ни остатак ударне тројке криза није заобишла, па тако овај неславни скор прати Самсунг са 15,6 и Шаоми, са чак 26,3 процената.

Netfliks dodatno komplikuje deljenje naloga

Преузмите андроид апликацију.