Почетна > Бизнис
Бизнис

Георгиева: Инфлација ће вероватно бити укроћена 2023. године

Генерална директорка Међународног монетарног фонда Кристалина Георгиева оцнеила је данас да ће инфлација у свету вероватно бити укроћена следеће године када повећање каматних стопа почне да делује.
георгиева
Foto: Pixabay/mohamed_hassan

Према њеним речима, глобалне каматне стопе ће наставити раст до 2023. године, и тек тада ће усијане цене почети да се хладе као одговор на акције централних банака.

Цене сировина, као што је нафта, можда су се стабилизовале и почеле да опадају последњих месеци, али Георгиева сматра да то не значи нужно да је инфлација укроћена, већ да је то пре рекација тржишних актера на ризике од рецесије.

„Централне банке појачавају мере како би контролиале инфлацију, и то је приоритет. Морају да наставе тако све док не буде јасно да су инфлациона очекивања чврсто усидрена“, рекла је Георгиева за CNBC на маргинама састанку министара финансија Г-20 на Балију.

„У овом тренутку, додала је она, још увек видимо да инфлација расте; зато морамо да је „полијемо хладним тушем“.

Мада многи подаци који се користе за утврђивање индекса потрошачких цена касне, Георгиева је навела да сви знаци указују на то да инфлација још није обуздана и закључила да је најважније да се успостави контрола над њом, иначе ће приходи еродирати, што ће највише погодити најсиромашније делове света.

Evropska komsija danas o sedmom paketu sankcija Rusiji

Преузмите андроид апликацију.