Почетна > Бизнис
Бизнис

Европска комисија данас о седмом пакету санкција Русији

Европска комисија требало би данас да усвоји седми пакет санкција Русији, којима ће, према очекивањима, забранити увоз руског злата и прилагодити постојеће рестриктивне мере, навела су два неименована званичника у Бриселу, преноси Ројтерс.
Фото: Wikimedia Commons/Rutger van der Maar

Нове мере се сматрају „пакетом одржавања и усклађивања“, рекао је један од извора, називајући их „шестим и по“ сетом санкција, због ограниченог обима у поређењу са претходним рундама које су циљале руску нафту или угаљ, наводи британска агенција.

Такозвани имплементациони пакет укључио би забрану увоза руског злата, које представља највећи руски извоз када се изузму енергенти.

Те мере договориле су на самиту Групе 7 у јуну Француска, Немачка и Италија са партнерима из Сједињених Држава, Канаде, Јапана и Велике Британије.

Новим пакетом такође ће бити проширен списак робе двоструке намене чији је извоз забрањен у Русију, укључујући хемикалије и машине, заједно са листом појединаца и ентитета који су у ширем кругу повезани око председника Владимира Путина, саоштиле су Ројтерсу неименоване дипломате ЕУ.

Они су навели да је такође, преко неких измена у постојећим санкцијама, циљ новог пакета „затварање рупа” у претходно одобреним казненим мерама, попут додавања неких производа на листу забрањене робе.

ЕУ је дуго порицала да њене санкције утичу на трговину прехрамбеним производима, а измене постојећих рестриктивних мера имају, између осталог за циљ да осигурају да трговци не тумаче ова правила погрешно, рекао је један званичник, напомињући да ће забрана приступа руских бродова лукама ЕУ бити измењена како би се избегла забуна, преноси Ројтерс.

Према тој мери, руским бродовима је већ дозвољено да уђу у луке ЕУ ако превозе храну или лекове.

Очекује се да ће представници држава чланица ЕУ разговарати о новом пакету следеће недеље, за коначно усвајање пре летње паузе, наводи британска агенција.

Bajden danas u Saudijskoj Arabiji o energentima i ljudskim pravima

Преузмите андроид апликацију.