Топла вода се смрзава брже од хладне воде.
Сви стављамо хладну воду у посуде за лед, али то је погрешно. Иако не звучи логично, лед се брже формира из топле него из хладне воде. Овај феномен се назива „Мпемба ефекат“. Стручњак je објаснио је за о чему се ради.
Постоји неколико ствари зашто се топла вода смрзава брже од хладне.
Један од утицаја је само мешање воде која је јача када је вода топла. Укратко, ако имате топлу воду и ставите је у хладну, она почиње да се хлади споља.
Вода која је уз зидове посуде постаје хладнија и та вода пада према дну.
Због разлике у густини долази до додатног мешања воде унутар посуде, због чега се вода брже хлади, односно отпушта топлоту у околину (ваздух).
Важно је нагласити да је вода врло специфична течност која има много интересантних својстава. Вода је најгушћа на температури од 4 степена, а испод и изнад постаје тања.
Због тога вода, која се налази на дну посуде, почиње да расте када се охлади испод 4 степена. Тако поново почиње мешање и повећана размена топлоте са околином. У топлијој води слој хладније воде је дебљи и мешање је јаче.
Ово се може користити када се праве коцке у калупу, на пример, вода ће се замрзнути на 50 степени, а не на 20 степени.
Преузмите андроид апликацију.