Početna > Novi Sad

Novi Sad Novosadske priče

Gde sve možete pojesti dobru ribu u Novom Sadu? (Prvi deo)

Prolećno doba je vreme kada se opet počinje jesti laganija hrana, ali, takođe i period kada vernici poste.
Foto: Freepik/bearfotos
U Novom Sadu su tada posebno popularni riblji restorani, čija ponuda svakako ne manjka ni kvanitetom, niti kvalitetom.
1. „Fish & zeleniš“

„Fish & zeleniš“ je riblji restoran koji se nalazi u centru grada, na adresi Skerlićeva 2. Ovaj zanimljiv lokal nije specifičan samo po svom eneterijeru koji je odiše pravom morskom energijom, već i zanimljivim ribljim i veganskim jelima poput kroketa od tikvica, karpaća od tune i orade u nori algama, gamborima u kadaifu, sarmica sa ribom, dimljenog patlidžana, brodeta od oslića, hobotnice, orade, brancina, škarpine i ribe San pjer.

https://www.traditionrolex.com/50
 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Fish i Zeleniš Novi Sad (@fishzelenis_ns)

2. Konoba „Riba Ribi Grize Rep“

Konoba „Riba Ribi Grize Rep“ je mediteranska konoba sa morskim ambijentom – plavom bojom, kamenim stubovima i prelepom baštom. Konoba se nalazi se na adresi Bulevar cara Lazara 46. Dostupan je na internetu i virtualan obilazak restorana. U svojoj ponudi restoran nudi supu od bele ribe i školjki, bruskete sa dimljenim lososom, karpesante san žak, hobtonicu na razne načine, od grilovane do hobotnice u crepulji, riblju platu, brancin, oradu, gambore

Takođe od nedavno „Riba Ribi Grize Rep“ ima svoj kontejner sa brzom hranom na Ribljoj pijaci, tako da možete pored ribe i pomfrita, i sve druge morske plodove „pojesti na brzinu“.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Konoba Riba Ribi Grize Rep (@ribaribigrize)

3. Čarda „Jedro“

Čarda „Jedro“ je riblji restoran na obali Dunava, sa adresom Sunčani kej 2. Riblji specijaliteti su ovde veoma tradicionalni i specifični, poput dimljene ribe, čorbe, ribljeg paprikaša, smuđa u soli i somovske glave u vinu.

Čarda se nalazi u sklopu Jedriličarskog kluba Vojvodinei njen izgled je takođe tradicionalan, sa prizvukom starog vremena.

S toga ako ste za poštovalac nekog ranijeg perioda i ljubitelj dobare riblje klope, čarda „Jedro“ je prava lokacija za Vas.

4. Restoran „Kućerak na Ribarcu“

Restoran „Kućerak na Ribarcu“ je jedna od čardi na Ribarskom ostrvu. Ova poznata novosadska čarda-restoran postoji od 2007. godine i radi svaki radni dan. U svojoj ponudi ima specijalitete poput pastrmke sa bademima i puterom, file pastrmke sa prelivom od bosiljka, losos file u sosu od mirođije, ali i jela sa ribom poput soma, smuđa, šarana, pastrmke, kečige i riblje čorbe.

Ipak, ono što ovaj restoran posebno ističe kao specijalitet jeste više puta nagrađivano jelo smuđ „Kućerak“.

5. Čarda „Nećko“

Čarda „Nećko“ se takođe nalazi na Ribarskom ostrvu, u neposrednoj blizini čarde „Kućerak na Ribarcu“. Ova čarda odiše kvalitetetom i veoma je čuvena među novosadskim ribokuscima.

Čarda „Nećko“ je višestruki prvak bivše Jugoslavije i trostruki osvajač trofeja u pripremanju ribljeg paprikaša na teritoriji AP Vojvodine.

Odlično spremljena riba, kao i pogled na Dunav čine ovu čardu veoma opuštenom i dobrom lokacijom za obedovanje.

6. Restoran „Alaska terasa“

Restoran „Alaska terasa“ se nalazi u sklopu turističkog naselja „Ribarsko ostrvo“, a pored restorana se još nalaze apartmani Dunavske kolibe, svečane sale Alaska barka i Ribarac. Restoran „Alaska terasa“ nalazi se na samoj obali Dunava, a moguće je u njemu uživati i zimi.

Riblji specijaliteti koji se ovde serviraju, na bazi su rečne i morske ribe, a jela su veoma zanimljiva. Samo neka od njih su: som na žaru sa bademom i indijskim orahom, pržena kečiga, pastrmka sa kajmakom, patrmka na žaru, poširani brancin, orada na žaru

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Restoran Alaska Terasa (@alaskaterasa)


Čije sve kuhinje možete probati u Novom Sadu? (Peti deo)

Preuzmite android aplikaciju.