Почетна > Србија
Србија

Где су идеална места у Србији за камп туризам?

Под шатором се може преспавати у Кремни, уз цвркут птица и небеску тишину, а пут се затим може наставити ка југу или северу јер многи заљубљеници за камповање обично бирају места поред мора, река и језера.
Фото: Unsplash/tlisbin

Пандемија вируса корона је променила начин живота и поново показала значај природе, који смо, у убрзаној свакодневици, све више заборављали. То се не види само у све већој куповини викендица већ и у нагло повећаном интересовању за камповање.

Уследио је пораст производње камп приколица и ауто-кампова, комбија који подсећају на гарсоњере на точковима. Њихова је цена од 70.000 евра па навише, а како су нам рекли наши саговорници, добри познаваоци кампинг-туризма, Европљани се све више одлучују за куповину куће на точковима, чак и по цену да продају стан и купе ова возила којима обилазе туристичке дестинације, најчешће на обалама Медитерана.

Нису само пензионери клијенти већ и стручњаци у ИТ сектору, који су брзо схватили да свој посао програмирања, веб-дизајнирања и сличног могу да обављају и из добро опремљеног кампера негде на потезу од Солуна до Пелопонеза, јужне Италије и Француске, па и Турске. У Словенији две фирме производе ауто-кампере, а познаваоци тржишних прилика тврде да купци у просеку чекају две године на испоруку, због велике потражње.

Где смо ми у овој причи? Још у повоју, али наши познаваоци камп туризма виде шансу Србије пре свега у чињеници да смо транзитна земља. Према подацима Владимира Ђумића, председника Кампинг асоцијације Србије, која повезује власнике кампова, просторно су атрактивни крајеви у западној и источној Србији који воде ка морима, један крак према Грчкој и Турској, а други ка Јадрану. При томе не треба заборавити ни Дунав од Бездана до Ђердапа и Фрушку гору, које су туристима интересантне локације.

У Србији постоје 42 уређена кампа.

„То су по категоријама кампиралишта, односно паркинг-кампови у близини важних саобраћајница, као и кампинг-одморишта, која су смештена у сеоским домаћинствима и заштићеним природним резерватима и зонама“ каже Владимир Ђумић.

Кампови се у последње време све више отварају, али домаћи туристи још немају право на субвенционисане ваучере уколико се одлуче за овај вид одмора.

Поред регистрованих, постоје и дивљи кампови, који су по закону забрањени само на територијама националних паркова и резервата природе. Све више је у моди такозвани глампинг, вид камповања који се одликује вишим стандардом и укључује и изнајмљивање врло комфорних брвнара.

Искусни кампери говоре да су најбоље локације ваљевски крај, поред Каменичког језера и реке Градац, затим Стара планина и Голија, и бројна места поред река и језера, тако да имамо кампове на гласу у Засавици, на Ибарској магистрали код Барајева, у Ченеју код Новог Сада, у околини Врњачке Бање. Неки су на светском нивоу по стандардима, с базенима у близини, али нису ништа мање атрактивни ни они у сеоским воћњацима, као камп „Виљамовка” у Кремни, где се може преспавати уз цвркут птица и небеску тишину, а пут се затим може наставити пут ка југу или северу.

Delegacija Evropa Nostra na KiM o zaštiti Visokih Dečana

Преузмите андроид апликацију.