Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Где се једе најбољи гирос у Новом Саду? (АНКЕТА)

Традиционално грчко јело од меса које се по правилу пече на вертикалном ражњу и најчешће служи у тортиљи, представља прави „мелем“ за Новосађане након вечерњег изласка, или током оних поподнева када је спремање ручка неизводљив задатак.
гирос
Фото: Pixabay/Kyriaki_Digital

Иако је гирос јело које је најраспрострањеније у Грчкој и Кипру, Нови Сад има продавнице брзе хране који својим гиросима могу да парирају Грцима и Кипранима.

На грађанима Новог Сада јесте да одлуче где се једе најбољи гирос у нашем граду.

„Гирос Мастер“
Фото: Градске инфо

Место које хвали већина Новосађана, а које постоји већ 16 година и ради нон-стоп, јесте објекат брзе хране „Гирос Мастер“. Овај ланац брзе хране има ресторане на три локације у Новом Саду код Новосадског сајма, код стадиона „Карађорђе“ и у Темеринској улици.

У овој продавници брзе хране добићете препознатљив укус гироса, захваљујући мешавини специјалних зачина и висококвалитетног и пилећег и свињског меса. У „Гирос Мастер“ имају и велики избор свежих салата са медитерана и овдашњих простора, као и традиционалне премазе из Грчке и Србије што свакако даје неописив укус овом укусном јелу.

„Гирос Ленд“
Фото: Facebook/Giros land

Обично када чујемо „Гирос Ленд“ помислимо на улицу Лазе Телечког и глад која се јавља након вечерњег изласка, а онда и на гужву која је суботом и петком увече неизбежна испред овог локала. Ипак останемо стрпљиви како би уживали у печеном месу исеченом на сочне и хрскаве листиће замотане у домаћу тортиљу, која се у овом локалу меси на лицу места како би биле свеже и укусне.

Власница овог локала Милана истиче да је припремање овог специјалитета заиста учила од најбољих грчких мајстора, а да је своје знање затим пренела и на запослене. Уколико желите да се присетите правог укуса Грчке, мора, Медитерана, соли, свратите у „Гирос Ленд“ у Лазе Телечког 23.

„Грекос гирос“
Фото: Facebook/Grekos giros

Још једно место које завређује пажњу Новосађана је „Грекос гирос“, на Футошком путу. Како кажу у овом објекту брзе хране, код њих се гирос прави по оригиналној традиционалној рецептури старој 150 година, а припремљен је од најквалитетнијег меса, грчких зачина, са оригиналном грчком питом-тортиљом.

Познати су по свом „зевс“ гиросу, за који многи Новосађани тврде да је најбољи у граду, док у понуди имају и „веге гирос“, за све оне који не једу месу, а ипак желе да уживају у грчкој кухињи.

„Ола Кала“
Фото: Facebook/Ola Kala

Поред „Гирос Ленд-а“ у улици Лазе Телечког, Новосађани, љубитељи доброг, сочног и укусног грчког гироса могу да уживају и у ресторану брзе хране „Ола Кала“.Како „Ола Кала“ у преводу с грчког значи „ОК“, то подразумева да у њихов квалитет не треба сумњати.

Специјалитет овог фаст фуд објекта је врхунски пилећи гирос за најбољи гастрономски доживљај. Ово вам могу потврдити сви мамурни људи који су се после тог специјалитета „препородили“ у повратку из кафане.

„Гироманија“
Фото: Facebook/gyromania

Наравно, ту је и неизоставни гирос спремљен по правој грчкој рецептури, у локалу „Гyроманиа“, у улици Максима Горког 1, чији је власник Јанис Галипидис рођен у Грчкој, у Солуну.

Он појашњава да гирос у преводу значи круг и окретати се, такође тврди да је једини прави гирос онај са свињским месом, ипак у своју понуду су убацили „лајт гирос“, то јесте онај са пилећим месом. Многи суграђани га баш због овога називају „најгрчкијим“ гиросом у Новом Саду.

Који је твој омиљени гирос у Новом Саду?
гирос

Ми смо навели неке од најпопуларнијих ресторана брзе хране, које служе гиросе у Новом Саду, а на вама је да гласате и одлучите чија верзија овог грчког специјалитета је најукуснија.

Koja mesta u okolini Novog Sada su najpogodnija za „miran život“? (drugi deo)

Преузмите андроид апликацију.