Почетна > Србија
Србија

Где на одмор са ваучером: Златибор

Уколико не желите далеко да идете на одмор, прелазите хиљаду километара, није вам пријатно да проведете десетине сати чекања на граничним прелазима у току летње сезоне, онда је право време да обиђете Србију, откријете магичне кутке наше земље и проведете неколико дана вашег одмора ту.
Фото: Фото: ТО Златибор

Наша земља има сјајних места за које сте можда и чули, али свакако у сваком од њих нисте били. Време је да обиђете и упознате своју земљу. Било да желите да обилазите планине, реке, језера, манастире, бање, националне паркове или средњовековне тврђаве, Србија има да понуди широк спектар атракција за сваког од нас.

Као другу препоруку за ваш одмор овог лета, представићемо Златибор и све што можете да обиђете у близини.

Златибор

Златибор је планина изузетне лепоте чија су посебна географска својства учинила да ова планина буде прави драгуљ Западне Србије.

Фото: ТО Златибор

Веома је богат водама, његове реке, потоци и језера су богати разним врстама рибе.

Златибор је подручје јединствене еколошке, биолошке, културне и естетске вредности, очуваних предела, живописних пејзажа, ливада, пашњака и столетних борових шума, са вредним објектима народног градитељства, културно историјског наслеђа и препознатљиво је због својих здравствено-туристичких и рекреативних садржаја те је 2017. године проглашен Парком природе.

Шта можете да радите на Златибору?

Златибор нуди много атракција: многобројне пешачке стазе, сеоски туризам, јахање, зип лајн, кањонинг, параглајдинг, вожња квадовима, али свакако оно што је ново од 2021. године је свакако вожња гондолом.

Вожња од центра Златибора до скијалишта Торник пружиће вам нестваран панорамски поглед на природу и језера ове магичне планине. Цена карте за одраслу особу је 1000 динара, а за децу 550 динара.
Фото: ТО Златибор

Оно што се свакако препоручује да се пробају и неки од локалних специјалитета по којима је тај крај свакако познат. Најпознатији специјалитети су свакако Гибаница (српска пита са сиром), чувена комплет лепиња (одлична је где год да је поједете, али најбоља је у Ужицу, у најстаријој пекари „Код Шуљаге“, тако кажу мештани, али кажем вам и из личног искуства), пита од малина, проја, говеђа пршута, златиборски кајмак, сушене јабуке или слатко од шумских јагода. Нестварно све звучи, зар не?

Шта обићи у околини Златибора?

Док сте на одмору у овом крају, свакако треба да се провозате и до околних места јер у непосредној близини Златибора крију се драгоцена места за обилазак.

Фото: ТО Златибор

Један од њих је свакако Стопића Пећина (цена улазнице за одрасле је 250 динара, а за децу 150 динара), у том крају немојте заобићи и Водопад  у Гостиљу (карта за одрасле је 200, а за децу 100 динара) као ни Музеј старо село Сирогојно, који представља једини музеј на отвореном у Србији.

Фото: ТО Златибор

Овде можете видети аутентичне куће са Златибора старе неколико векова, оруђе које су користили, њихов алат, школе, млинове, занатске радње. Улаз за овај музеј је 150 динара за одрасле, а деца до 7 година не плаћају улаз.

Фото: ТО Златибор

Однедавно атракција је и Ел Пасо Сити, место које је направљено као мали град и које ће вас вратити на Дивљи Запад где можете да видите како је изгледао живот тог доба, како су изгледале њихове куће, њихова храна. Цене улаза за одрасле су 500 динара, док за децу је улаз 350 динара. Пробајте, јавите да ли вам се више допада Каубојски град или Индијанско село.

Фото: Фото: ТО Златибор
Уз сјајне пешачке стазе, вегетацију, Златибор нуди и одличне видиковце са којих ћете имати нестваран поглед. Најпознатији од њих су свакако Видиковац Градина и Видиковац Обадово брдо.

Како доћи до Златибора?

Од Новог Сада од Златибора има око 280 километара, изградњом новом аутопута „Милош Велики“ смањило се време путовања, више не морате да путујете скоро 5 сати, већ за час стижете, за неких 3 и 15 минута.

Смештај на Златибору

Постоји много огласа за најам апартмана или викендица на Златибору, вероватно је неко од ваших пријатеља већ био, распитајте се међу њима, ако не, увек можете пронаћи на интернету, нпр. на сајту Booking цене за две особе за једну ноћ крећу се у просеку од 2500 до 5000 динара.

Надамо се да ћете обићи ову атракцију у Западној Србији, и да, искористите актуелну поделу 200.000 ваучера за одмор у Србији. Држава је обезбедила 15.000 динара по ваучеру. Пронађите на интернету како до њих.

П.С. Обавезно пробајте и јагњеће печење у Мачкату, у било које доба дана увек свеже припремљена млада јагњетина, али не заборавите ону комплет лепињу у Ужицу, после ћете нам се захвалити.

Gde na odmor sa vaučerom: Čarolija na Dunavu – Golubac

Преузмите андроид апликацију.