Почетна > Србија
Србија

Где на одмор са ваучером: Чаролија на Дунаву – Голубац

Уколико не желите далеко да идете на одмор,прелазите хиљаду километара, није вам пријатно да проведете десетине сати чекања на граничним прелазима у току летње сезоне, онда је право време да обиђете Србију, откријете магичне кутке наше земље и проведете неколико дана вашег одмора ту.
Фото: Wikimedia Commons/ BuhaM

Наша земља има сјајних места за које сте можда и чули, али свакако у сваком од њих нисте били. Време је да обиђете и упознате своју земљу. Било да желите да обилазите планине, реке, језера, манастире, бање, националне паркове или средњовековне тврђаве, Србија има да понуди широк спектар атракција за сваког од нас.

Као прву препоруку за ваш одмор овог лета, представићемо Голубац и све што можете да обиђете у близини.

Голубац

Свакако најпознатија атракција у Голупцу је Голубачка тврђава. Тврђава је грађена према плану који се може видети у многим српским средњевековним градовима. Сачињена је од три прстена међусобно повезаних кула, при чему је сваки прстен мање површине и на вишем нивоу од претходног. На тај начин браниоци су могу да се повуку у виши прстен ако један од нижих прстенова падне у руке нападача, све до цитаделе на врху. Тврђава је реконструисана и обновљена по оригиналним нацртима 2019. године.

Туристи који данас посећују тврђаву могу се и лично уверити у тежину приступа вишим нивоима, јер су највиши нивои отворени само са посетиоце у најбољој физичкој спреми и то у пратњи водича.
Карте можете да купите за више нивоа тврђаве, односно за зелену, плаву, црвену или црну зону куле при чему је свака следећа зона тежа, а ако купите карте за више зоне аутоматски сте добили приступ нижим зонама. Карте се крећу од 600 до 1200 динара у зависности од зоне на коју се пењете, за децу је бесплатан улаз.

У тврђави можете видети сталну поставку посвећену Голубачком граду, посебно је уређено неколико објеката унутар зидина тврђаве и у непосредној близини укључујући Римску кућу и Махмуд-пашин хамам.

Када планирате посету Голупцу обавезно одвојите време да посетите и Национални парк Ђердап, манастир Тумане као и природне лепоте у околини. Уколико долазите у јулу, посетите и Сајам Дунава, вишедневну манифестацију која обухвата разна кулинарска и спортска такмичења као и музичке концерте популарних извођача.
Фото: PrtSc/YouTube

Голубац је капија једног од највећих дијаманата Србије, Националног парка Ђердап. Од два званична улаза у НП Ђердап један је управо у Голупцу, поред тврђаве. Богат флором и фауном, крије прелепе видиковце и сјајан поглед са Дунава. Унутар парка препун је пећина, литица и усека и могуће га је посетити пешке, аутомобилом, бициклом или пловилима.

Фото: Wikimedia Commons/PANJAVISION

Манастир Тумане, осим што је велика светиња и место на које долазе верници такође је и изузетан пример средњовековне српске архитектуре смештен у нестварном природном окружењу. У манастиру се чувају мошти Светог Зосима који је за живота свој духовни мир нашао управо ту и постао монах. Тумане су познато место по чудима, многа исцељења су се управо ту догодила и свакако је препорука да се манастир обиђе и да се помолите за здравље.

Фото: Wikimedia Commons/Ванилица

Док сте у том крају свакако обиђите и Водопад Ридан, Античка насеља, шетну стазу Босман, шетну стазу Голубац, Дедине Гуване, испосницу Зосима Синајита, споменик природе Бигрена акумулација, плаже у насељима Усије и Винци, и многобројне салаше у том крају.

Како доћи до Голупца?

Од Новог Сада до Голупца имате око 220 километара, односно нешто мање од 3 сата вожње. Од Новог Сада преко Београда, према Смедереву и Пожаревцу и ето вас у Голупцу. Признаћете, добрим путевима брзо се стиже.

Смештај

Смештај у Голупцу или његовој околини није скуп, много више ћете платити смештај у Новом Саду или Београду. Погледајте понуде на интернету, нпр. сајт Booking, који нуди собе или апартмане за ноћ, за две особе, по цени од 1800 до 4500 динара.

Надамо се да ћете обићи ову атракцију у Источној Србији, и да, искористите актуелну поделу 200.000 ваучера за одмор у Србији. Држава је обезбедила 15.000 динара по ваучеру. Пронађите на интернету како до њих.

П.С. пробајте локалне специјалитете и домаћу ракију, нећете зажалити.

Vremeplov: Završen Berlinski kongres, Srbiji priključene oslobođene teritorije na jugu

Преузмите андроид апликацију.