Почетна > Србија
Србија

Где је, сада бивши, достављач „Волта“ погрешио и зашто није смео да пошаље поруку муштерији

Достављач хране из Београда добио је отказ зато што је девојци после доставе поруџбине послао приватну поруку. Одлука девојке да пријави спорну поруку, али и компаније да отпусти достављача, изазвале су велику буру на друштвеним мрежама.
Фото: Pexels/picjumbo.com

Док једни сматрају да је реакција претерана, други истичу да такви потези морају да се осуде јер уносе страх. Повереник за заштиту податка о личности нема дилему – Закон је прекршен и најављује ванредну контролу.

Дан након што је на адресу донео поручени оброк, достављач „Волта“ је девојци која га је поручила послао поруку у којој ју је питао каква је била храна.

Спорну поруку девојка је пријавила, а одговор компаније стигао је и достављачу – због злоупотребе броја телефона добио је отказ.

После тога је послао још једну поруку:

„Еј, само да ти се захвалим. Јуче сам добио отказ на послу због тебе. Не могу да верујем да си се жалила Волту, јер сам ти се јавио на најнормалнији начин и послао једну поруку, нити сам био вулгаран, нити било шта. Свака част, не знам какву ти корист имаш од тога, али ето, ја сад посао више немам нити имам месечне приходе“.

У саопштењу, компанија прецизира да је коришћење података корисника у непословне сврхе директно кршење уговора.

„У свим потписаним уговорима које имамо са партнерима и сопственим запосленима јасно је наведено да они ни под којим околностима не смеју да откривају, користе или злоупотребљавају информације у вези са испорукама, поруџбинама или корисницима Платформе у било коју сврху, осим за услуге доставе. Најискреније жалимо што је дошло до ове ситуације“, наводе у „Волту“.

Да ли се наводи компаније у пракси и примењују следеће недеље ће, како је најавио, ванредно контролисати тим Повереника за заштиту података. Оно што је за сада утврдио јесте да је достављач прекршио Закон.

„Поента је у томе да оно за шта вам неко тражи податке само у ту сврху може и да обрађује, у овом случају ти подаци – број телефона, адреса стана, име су могли бити коришћени искључиво у сврху извршења посла, достављања хране. Оног тренутка када је обављен посао достављања хране ти подаци губе значај што се тиче сврхе и не смеју више да се користе“, каже повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић.

Каже да је садражај поруке небитан, али да је битно то што је податак о њеном телефонском броју искоришћен за сврху за коју није прикупљен.

Жене делиле негативна искуства

Злоупотреба броја телефона покренула је лавину реакција, а убрзо су на појединим страницама и друге жене поделиле своја негативна искуства.

Социолошкиња из „Женске солидарности“ Јелена Ризнић каже да је било и случајева да неко чује број телефона када некоуплаћује кредит. Такве ситуације доводе до страха,

„Ту постоји једна чињеница страха, ви не можете да знате ко је потенцијално опасан, ко није. Ово јесте конкретна ситуација јер постоји уговор о заштити приватности, али врло важно је да мењамо свест да чак и када нема уговора, закона постоји нешто што је неписано“, поручује Јелена Ризнић.

Оно што јесте прописано су казне за оне који повреде Закон о заштити података о личности – физичким лицима прети казна од 50.000 до 150.000 динара, док би правна лица могла да плате и до два милиона динара казне.

Beograd uskoro dobija dva nova zaštićena područja

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке