Почетна > Србија
Србија

Гасна интерконекција Србија – Бугарска пушта се у пробни рад

Гасна интерконекција Србија – Бугарска биће пуштена у пробни рад за неки дан, најавила је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.
Фото: Танјуг/AP/Ray Strange/AAP Images

„Колеге из Министарства рударства и енергетике су већ три недеље на терену, заједно са извођачима и подизвођачима, да би надгледали благовремени завршетак радова и испуњавање свих услова како би гасовод био пуштен у пробни рад, а што, очекујемо да ће бити у наредним данима“, казала је Ђедовић Хандановић за Танјуг.

Министарка је нагласила да су сви учесници у овом пројекту изузетно посвећени да би могли, како каже, да диверзификујемо наше изворе снабдевања гасом.

Она је подсетила и на уговор који је Србија недавано потписала у Азербејџану за снабдевање око 400 милиона кубних метара гаса годишње.

Како је рекла, на ту количину гаса можемо да рачунамо до 2026, а након тога и на скоро три пута веће количине гаса из те земље, као и из Каспијског региона, али и из Грчке из ЛНГ терминала.

„Тиме ћемо практично добити још један извор снабдевања гасом, повећати нашу улогу као транзитне земље, јер преко Србије се и Мађарска снабдева гасом, али и друге земље Европске уније и у региону, казала је она.

Додала је да ће овим пројектом бити омогућен лакши приступ гасу оним местима која га досад нису имала, а то су Бела Паланка, Пирот и Димитровград.

Према речима Ђедовић Хандановић, у плану је и изградња додатних гасних интерконекција, пре свега са Северном Македонијом и тај пројекат је у припреми.

„Поред завршетка Балканског тока пре две године, који је омогућио сигурно снабдевање гасом у довољним количинама за све грађане, пре свега из руских извора, сада ћемо добити још једну гасну интерконекцију, јако важну, са снабдевањем гасом из других земаља и других извора. То нас чини снажним, јачим, сигурним, да у случају поремећаја на тржишту можемо да се осећамо безбедније“, рекла је министарка Танјугу.

Она је нагласила да Србија има довољне резерве гаса у складиштима и да ће захваљујући тим резервама, уколико дође до некаквих непредвиђених ситуација имати сигурно снабдевање тим енергентом.

Гасна интерконекција Србија-Бугарска део је шире иницијативе ЕУ, то јест Јужног гасног коридора, чији је циљ да се смањи зависност Европе од руског гаса.

Vučević: Na izborima će građani odlučivati o budućnosti i opstanku Srbije

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке