Почетна > Србија
Бизнис Србија

Гас из Азербејџана за већу енергетску безбедност Србије

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са министром енергетике Азербејџана Парвизом Шахбазовим о интензивирању билатералне сарадње у области енергетике, саопштило је Министарство.
Фото: Танјуг/Зоран Петровић

Министарка је нагласила да је Србија отворена за све могућности диверзификације извора и праваца снабдевања природним гасом и додала да ће интензивна сарадња са Азербејџаном допринети већој енергетској безбедности наше земље.

„Када буде завршен гасни интерконектор Србија-Бугарска, добићемо могућност да се преко интерконекције Бугарска-Грчка повежемо на Јужни гасни коридор. Тиме ћемо добити потпуно нови руту снабдевања, а веза са Јужним гасним коридором ће Србији омогућити снабдевање природним гасом са гасног поља Шах Дениз у Азербејџану“, рекла је министарка.

Додала је да ће то Србију начинити још значајнојом транзитном рутом и додатно повећати енергетску стабилност и безбедност наше земље, региона и остатка Европе.

Ђедовић је навела да ће увоз електричне енергије из Азербејџана под повољним условима допринети стабилности снабдевања грађана и привреде у зимским месецима.

Саговорници су разговарали о потребним количинама електричне енергије, преносним капацитетима и техничким могућностима испоруке.

Такође, разговарали су о наредним корацима сарадње дефинисане Споразумом влада Србије и Азербејџана о сарадњи у области енергетике и рударства, који је потписан 1. јуна ове године у Бакуу.

Министар Шахбазов борави у званичној посети Београду као део државне делегације Азербејџана коју предводи председник те земље Илхам Алијев.

Alijev: Beograd i Baku međusobno podržavaju teritorijalni integrit

Преузмите андроид апликацију.