Почетна > Србија
Србија

Алијев: Београд и Баку међусобно подржавају територијални интегритет

Председник Азербејџана Илхам Алијев поручио је данас да су Србија и Азербејџан стратешки партнери који сарађују у бројним областима, али и пријатељи, те да се Београд и Баку подржавају међусобно када је у питању територијални интегритет и суверенит земаља, и увек су се подржавали у међународној арени.
алијев
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

На почетку обраћања, Алијев је изразио захвалност председнику Србије на гостопримству.

„Хвала на позиву, на љубазним речима о мени и о народу Азербејџана, то су речи правог пријатеља. Нас веже пријатељство, а то је основни услов за развој односа Азербејџана и Србије“, рекао је Алијев.

Додао је да потписана документа о сарадњи представљају правни основ за даљи развој односа.

„Документи који се односе на стратешко партерство су од огромног значаја. Јесмо стратешки партнери у сваком смислу, јер сарађујемо у бројним областима“, додао је Алијев.

Он је нагласио да су Србија и Азербејџан увек подржавале једни друге у међународној арени.

„Територијални интегритет и суверенитет земаља су узајамано подржавани и тај став је јасан, и он се неће мењати“, поручио је Алијев.

Он је рекао да су међународне организације усвајале толико докумената које се заснивају на правди и реалности, и позивале на моментално безусловно и потпуно повлачење јерменских трупа из, како је рекао, окупираних делова Азербејџана, како у Савету Европе, у Несврставнима, Европском парламенту, ОЕБСУ, а да проблем никада није био решен.

„То показује да су одлуке и резолуције које су донеле међународне организације и њихова примена селективне“, рекао је Алијев, додајући да Савет безбедности УН понекад усваја резолуције данима, а понекад за неколико сати.

„А, када је реч о нашим проблемима, ми чекамо на резултат 27 година, и ту је дошло до неуспеха. Међународна заједница мора да се позабави овим питањима. Ми смо спремни, јер ако одлуке нису примењене, то онда може да буде провокатвино. Када смо схватили да су сви наши напори и преговори бесмиселни, онда смо морали да прибегнемо сили. Повеља УН нам признаје то право, ми користимо право на самоодбрану и свака нација може да то примени“, рекао је Алијев.

Навео је да Азербејџан силом подржава свој територијални интегритет и правду већ две године, а народ гради и развија ослобођене територије, гради објекте из пепела.

„Ова питања посматрамо из угла националних интереса наших земаља“, додао је Алијев.

Додао је да је са Вучићем разговарао о бројним билатералним питањима, регионалним и питањима са међународне агенде, као и о енергетици.

„Наставићемо разговоре о природном гасу, струји, јер постоје нове могућности и прилике за сарадњу. Азербејџан има ресурсе који играју улогу у енрегетској безбедности. Наша улога ће да расте, сарађиваћемо, на првом месту, са пријатељским земљама, не само у енергетици, него у свим областима“, рекао је Алијев.

Такође, указао је да се договори у области војно техничке сфере, о продубљењу и ширењу сарадње.

„Данас смо направили агенду о будућим корацима, и убрзаћемо та питања. Мораћемо чешће да се срећемо“, рекао је Алијев.

Пренео је да је позвао председника Србије у посету Азербејџану, те да би могао до краја године да посети Баку, као и да би сам могао поново да посети Србију.

„Имаћемо више посета налик овој, јер наше пријатељство ће бити вечно“, рекао је Алијев.

Vučić: Sporazumi dižu odnose na novi nivo, uskoro putujem u Baku

Преузмите андроид апликацију.