Почетна > Србија
Србија

Вучић: Споразуми дижу односе на нови ниво, ускоро путујем у Баку

Србија и Азербејџан, данас потписаним споразумима, подижу сарадњу и односе на нови ниво, истакао је данас председник Србије Александар Вучић и додао да су разговарали о свим важним питањима, међу којима је била енергетика, јер је Азербејџан велесила у прозводњи и извозу гаса.
вучић
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу са председником Азербејџана Илхама Алијева, пренео да очекује да ће у нарендих 20 дана отпутовати у радну посету Бакуу, како би се наставили разговори око неколико страховито важних тема за нас, и да ће повести са собом више министара како би се продубило ово стартешко партнерство веома конкретним споразумима.

Он је нагласио да две земље имају много заједничког, пре свега да непоколебљиво чувају свој територијални интегритет и једни другима помажу у међународној арени, међународним институцијама, поштујући Повељу УН и међународно правне норме засноване на том документу.

„Плашим се да је данас, и о томе сам мого научио од Алијева, мало од међународног права остало, и само се неколико десетина земаља држи тог међуанродно јавног правног поретка, зато што сматрамо да је то једина могућнмост и опција за будућност“, нагласио је он.

Истакао је да потписивањем споразума Србија и Азербејџан подижу своју сарадњу и односе на нови ниво.

Пренео је да су разговарали о свим важним питањима, међу којима је била енергетика и истакао да ће за седам до 10 година Азербејџан извозити више од 35 милијарди кубних метара, данас је извоз 22 милијарди кубних метара гаса, од чега половина иде у европске земље.

„Зато радимо и на успостављању интерконектора између Србије и Бугарске да би могли да купимо значајне количине од пријатеља у Бакуу. Разговарали смо и о трансмисији електричне енергије, а разговараћемо са европским партнерима да се прикључимо, јер се ради подводном каблу испод Црног мора, којим би обезбедили енергетску безбедност“, рекао је он додајући да ће се с тим у вези разговарати са Румунијом или Мађарском.

Вучић је указао да расту потребе привреде али и домаћинстава, па је потребна већа енергетска сигурност.

Нагласио је да је Србија поуздан партнер.

„Нашалили смо се малопре и Алијев ми је рекао да није могао да верује када је видео, а азербејџанска компанија нам је градила деоницу аутопута од Љига до Прељине, и ми смо платили годину дана пре рока за радове које су извели без дана кашњења. Они су се изненадили када смо годину дана раније исплатили комплетан дуг, све што смо се задужили 2011.“, рекао је он.

Србија, каже, има такав обичај да када може враћа своје дугове и пре времена.

И по томе, додаје, је азербејџанској страни јасно да је Србија поуздан партнер, као што ми знамо да су Алијев и Азербејџан поуздани партнери не само нама већ свима.

„Ми морамо због свих транспарентних протоколарних ствари да потписујемо споразуме, али би нам била и довољан реч Алијева“, додао је он.

Вучић је рекао да је разговарано и о другим важним питањима, као што је несташица ђубрива и чуо је да они подижу своје петрохемијске комбинате.

Било је, додао је, разговара и о војно техничкој срадњи, и унапређењу сарадње у међународној арени.

„Сада је Илхам најпопуларнији човек у Европи. Помало сам љубоморан, невероватне промене су се догодиле. Раније нису имали времена за њега, а сада је све време резервисано за њега како је потребан гас. Знам да је паметан и све види и разуме. Мене зову само око Косова када треба неко да ме лупи по глави, а њега зову што га воле и моле“, казао је Вучић у шали додајући да се радује када успешан један такав пријатељ Србије.

Истакао је да се Алијев није променио, да је он увек чувао своју земљу, бринуо о интересима своје земље, а да само неки други треба да размисле да ли су они мењали свој приступ и принципе.

„Србија је мала, немамо гас, имамо литијум, али смо једина земља која се одрекла те производње у свету. Чуваћемо своју земљу, барем у пола успешно као што је Алијев своју“, рекао је он.

Истакао је да се радује остатку данашњем дану, али и предстојећим сусретима у Азербејџану и скором сусрету у Београду.

„Само га молим да остане мало дуже у нашој земљи. Ми се осећамо повређено само када не остајете најмање једну ноћ у земљи, јер мислимо да можемо гостољубље да покажемо и мислим да не можете нигде у свету да се осећате као код куће као у Србији“, рекао је он.

Вучић је рекао да је још много више пред две земље и да ће моћи заједно да ураде много у интересу и корист оба народа.

Potpisano sedam bilateralnih sporazuma između Srbije i Azerbejdžana

Преузмите андроид апликацију.