Почетна > Бизнис
Бизнис

Гардијан: Абрамович пренео власништво имовине на децу како би избегао санкције

Траст фондови вредни више милијарде долара на име Романа Абрамовича, измењени су непосредно пре него што су руском бизнисмену уведене санкције, како би било пренето право власништва на његову децу, наводи Гардијан.
Фото: Wikimedia Commons/Marina Lystseva

Процурела документа у која је Гардијан имао увид, сугеришу да је 10 тајних офшор фондова основаних у Абрамовичево име и корист, брзо реорганизовано почетком фебруара прошле године, три недеље пре почетка рата у Украјини.

Свеобухватна реорганизација Абрамовичевих финансијских послова почела је само неколико дана након што су европске владе запретиле да ће увести санкције руским олигарсима у случају инвазије Русије на Украјину.

Како оцењује Гардијан, документи који су процурили постављају питање да ли су промене у трастовима направљене како би се Абрамовичево богатство заштитило од претње замрзавања имовине.

Анализа указује да су изменама права над власништвом имовине, вредне најмање четири милијарде долара, пребачена на Абрамовичево седморо деце, од којих најмлађе има девет година, пише Гардијан.

Процењује се да би укупна вредност трастова могла бити много већа.

Овим променама Абрамовичева деца су постала крајњи стварни власници трофејних средстава која су дуго повезана са њиховим оцем, укључујуц́и луксузне некретнине и флоту суперјахти, хеликоптера и приватних авиона.

Реорганизација трастова могла би да закомпликује и потенцијално осујети покушаје замрзавања имовине за коју се раније веровало да припада Абрамовичу.

Открића ће покренути и питања о томе да ли би Абрамовичева деца такође требало да буду на мети санкција.

За разлику од чланова породица неких од Путинових најближих сарадника, чланови многих породице руских бизнисмена који су под санкцијама не подлежу ограничењима.

Владе Велике Британије и ЕУ увеле су Абрамовичу санкције због наводне користи од блиских односа са Путином и Кремљом.

Абрамович је негирао финансијске везе са Кремљом и поднео тужбу како би оспорио санкције.

Štrajkovi u Britaniji i dalje stvaraju haos

Преузмите андроид апликацију.