Почетна > Свет
Свет

Габон:Војна хунта ослободила председника,Ондимба може на лечење

Војна хунта у Габону саопштила је данас да је ослободила свргнутог председника Али Бонга Ондимбу и да он сада може да отпутује авионом у иностранство на лекарске прегледе.
Фото: Танјуг/BTP advisers on behalf of the President’s Office via AP

Ондимба (64) је „слободан да се креће имајући у виду његово здравствено стање“, рекао је портпарол прелазног комитета, пуковник Улрих Манфумби.

„Он може, ако жели, да иде у иностранство на лекарске прегледе“, пренео је АП.

Засад није познато у каквом је здравственом стању свргнути председник Габона, централноафричке земље богате нафтом.

Он је имао мождани удар крајем 2018, због којег месецима није могао да обавља своје председничке дужности.

Локална телевизија Габон24 известила је о састанку касно синоћ између Ондимбе и Абду Барија, шефа Канцеларије УН за централну Африку, после ког је Бари рекао да је председник „доброг здравља“.

Ондимбу је свргнула војска 30. августа, чиме је Габон додат на списак афричких земаља које су у скоријем периоду прошле кроз државне ударе.

Војни удар у Габону изведен је убрзо пошто је Ондимба проглашен победником оспораваних избора, после којих би се наставила 55-годишња владавина његове породице.

Он је наследио свог оца на власти 2009. године.

У међувремену се новоизабрани војни лидер Габона, генерал Брис Клотер Олиги Нгема састао с регионалним и локалним властима и обећао бољу инфраструктуру и мирну предају власти грађанима те централноафричке државе.

Kina uvodi zabranu oblačenja i govora „štetnih po duh naroda“

Преузмите андроид апликацију.