Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Футог као синоним за лагодан живот у предграђу (ВИДЕО)

Покрај Новог Сада у његовом предграђу, смештена су три села Ветерник, Футог и Бегеч, чији карактери одају утисак идеалног микса урбаних и руралних средина. Уз најлепшу реку Дунав, налазе се места која нуде ипак нешто другачије у односу на сва друга села.

Иако би многи помислили да се тешко проналази граница између Ветерника и Футога те да су та два места спојена, мештани знају где се завршава једно село а где друго почиње.

Ова Варош је удаљена свега 6 до 7 километара од Новог Сада и свом својом дужином прати обалу Дунава, те и не чуди зашто се све више људи одлучује за породичан живот баш ту.

Футог може да се поноси великом историјском подлогом, а мештани својом културом и обичајима.

Као и Ветерик и ово малено место пружа велики избор садржаја потребним како појединцу тако и породицама.

Много је културно историјских знаменитости, кад бисмо набрајали исписали бисмо много страница, међутим неколико њих се истиче, довољно да их је немогуће не споменути.

Осим централне улице где се налази Културни центар, и православна црква „Свети врачи Козма и Дамјан“ из 1776. године изграђена у барокном стилу, Футог је препознатљив по згради Пољопривредне школе и римокатоличкој цркви преко пута.

Футошки дворац, данас познат као Пољопривредна школа, изграђен је у барокно-класицистичком стилу, а саграђен од стране грофа Андрије Хадика 1777. године.
Фото: Градске инфо

Уколико прилазите цркви са било које стране приметићете високе куполе, чији су врхови са крстовима видљиви из велике удаљености, помислићете да је то призор као са разгледнице.

Мештани су нам испричали сасвим необичан податак који гласи да се у земљи, испод магистралног пута простире тунел који почиње у Футошком дворцу, а завршава се у порти римокатоличке цркве.

Било би супер када би тај тунел био проходан, јер је сигурно да би привлачио велики број туриста.

Футожани су од вајкада неговали традицију ватрогасне службе, тако је и данас, па би као знамениту грађевину овог маленог места издвојили и Ватрогасни дом са својим торњем.
Фото: Градске инфо

Ипак, у Футогу се некада живело једнако лепо као данас, само мало теже. Сада асфалтиране и проходне улице често су биле кривци за многе пробушене гуме на бициклима.

Колико се у претходном периоду улагало у развој овог насеља, што би млади Футожани рекли: “Види се из авиона“!

У нашем видеу можете погледати како смо се провели и шта смо све имали прилику да видимо у току наше последље посете.


Pogledajte gde će se prostirati podzemna garaža u Ulici Modene (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.