Почетна > Свет
Свет

Француски сенат: Погоршање стања са набавком лекова

Несташица лекова у Француској се погоршала алармантном брзином у последњих пет година, са око 800 проблематичних медикамената у 2018. на око 3.000 данас, саопштили су француски званичници.
Фото: Pexels/ Suzy

Ситуација је таква углавном због проблема са набавком потребних састојака за производњу лекова, од којих вец́ина долази из Кине и Индије, 80 до 85 одсто, пише Еурактив.

„У Француској је 2018. године између 700 и 800 лекова имало проблематично снабдевање, у поређењу са 2.500 до 3.000 данас“, саопштено је из истражног одбора француског Сената који испитује несташицу лекова

Несташица лекова присутна је и у другим европским земљама, попут Италије, која је ове зиме пријавила ограничења у снабдевању за преко 3.000 лекова, од којих су 554 била потпуно недоступна.

Ситуација са Француском је у одређеној мери необична, пошто је та земља била водећи произвођач лекова у ЕУ до 2008. године, а сада је на четвртом месту после Швајцарске, Немачке и Италије, према подацима француских власти, наводи Еурактив.

У наредним недељама, пред сенатским одбором за несташицу лекова говориће француски министар здравља Франсоа Браун, како би се „процениле његове активности у борби против несташице лекова“ пре него што одбор поднесе свој извештај у јулу.

Sunak se nada da će uz pomoć Turske i Bugarske rešiti problem migracija

Преузмите андроид апликацију.