Почетна > Свет
Свет

Сунак се нада да ће уз помоћ Турске и Бугарске решити проблем миграција

Британија ће покушати да се уз помоћ Турске и Бугарске избори са илегалном имиграцијом, док премијер Риши Сунак позива европске лидере да тај проблем буде главни приоритет европског континента, пише британски лист „Тајмс“.
Фото: Танјуг/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Више од милион сиријских и авганистанских избеглица размишља да напусти Турску ове године након земљотреса који је погодио ту земљу у фебруару и наставка депортација у Авганистан, наводи британско Министарство унутрашњих послова, пренео је „Тајмс“.

Очекује се да ће већина покушати да отпутује у западну Европу, укључујући и Британију.

Граничне снаге су добиле доказе да је Турска постала главно чвориште за производњу „гумењака“ које користе кријумчари људи за превоз миграната преко Ламанша, речено је „Тајмсу“.

Ови гумени чамци се, углавном, производе у Кини.

Национална агенција за борбу против криминала (НЦА) добила је задатак да изгради ближе везе са турским властима, како би се изборила са кријумчарским бандама, иако се не очекује формални споразум о сарадњи.

Сунак ће, наводи лист, објавити ново партнерство са Бугарском како би подстакао размену обавештајних података између НЦА и бугарске полиције о организованим криминалним групама које кријумчаре опрему за чамце и људе преко границе.

Каско се напомиње, Бугарска је постала кључна тачка за улазак у ЕУ, како за банде које довозе чамце и моторе из Турске, тако и за мигранте.

Даунинг стрит је рекао да ће нови споразум помоћи Бугарској да „уништи пословни модел“ криминалаца.

Бугарска гранична полиција спречила је 11.000 илегалних улазака преко границе са Турском од јануара, што је повећање од 40 одсто у односу на исти период прошле године.

Сунак је синоћ изјавио да илегална миграција представља претњу без преседана европским границама.

Он ће покушати да ову тему стави у фокус другог самита Европске политичке заједнице који се одржава у Молдавији, навео је лист.

Zelenski: Ukrajina spremna da bude u NATO, čeka da blok bude spreman da je primi

Преузмите андроид апликацију.