Почетна > Бизнис
Бизнис

Француска влада ради на смањењу цена хране

Француска влада намерава да удвостручи број производа подложних снижењу цена ове године, са око 1.000 колико их има сада, пренео је данас Ројтерс позивајући се на извор из министарства финансија Француске.
француска
Фото: Pixabay/Pexels

Поред тога, влада се залаже за годишње уговоре о ценама између трговаца на мало и њихових добављача, који се тренутно односе на период између децембра и марта сваке године.

Француски министар финансија Бруно Ле Мер састао се данас са водећим трговцима на мало у земљи и требало је да сутра разговора са њиховим индустријским добављачима како би се дошло до убрзаног снижења цена.

Након састанка, лоби група Федерасион ду Комерс (ФДЦ) саопштила је да је до сада постигнут договор са 25 од најављених 75 водећих прехрамбених компанија о смањењу цена хране, и то само када је реч о ограниченом броју производа.

Раније данас, шеф ланца продавница прехрамбених производа Ле Мускетер, Тијери Котијар, рекао је да не очекује значајан пад цена у супермаркетима пре марта следеће године и поновио да француски потрошачи троше мање због тврдоглаво високих цена.

“Французи просто троше мање новца. То није добро за економију, као ни за бизнис“, рекао је он.

Ројтерс наводи да високе цене хране забрињавају све европске владе, а међу онима који су најчешће за то окривљени су трговци на мало и продавци група робе широке потрошње, као и да се владе на различите начине боре са тим проблемом.

Британска агенција за заштиту конкуренције саопштила је да ће појачати рад на контроли цена намирница.

Италијанска влада покушава да преговара о споразуму између произвођача и трговаца на мало о ограничавању цена хране и других основних потрепштина за период од октобра до децембра, и поред тога што су произвођачи одбили да се повинују споразуму са ланцима супермаркета.

У Мађарској је премијер Виктор Орбан увео обавезно снижење цена неких основних прехрамбених артикала.

Maloprodajne cene u Francuskoj neće pasti pre marta,tvrdi šef lanca supermarketa

Преузмите андроид апликацију.