Почетна > Свет
Свет

Француска влада најавила усвајање плана финансирања нових нуклеарних реактора

Портпарол владе Француске Оливије Веран изјавио је данас да они “не виде проблем“ у финансирању шест нових нуклеарних реактора, чију је изградњу предложио председник те земље Емануел Макрон.
Фото: Pixabay/distelAPPArath

Како преноси Блумберг, процењује се да би изградња тог објекта коштала најмање 51 милијарду евра.

“Верујемо у нуклеарну индустрију, нема потешкоћа да се финансирају нуклеарни реактори које је најавио председник. Усвојићемо облик финансирања, и верујте да нема проблема“, рекао је Веран.

Макрон је прошле године направио преокрет у односу на претходно обећање да ће смањити ослањање Француске на нуклеарну енергију, тако што је предложио изградњу најмање шест нових нуклеарних реактора који би требало да буду пуштени у рад од 2035. године и тако подићи број реактора у земљи на 14.

Блумберг подсећа да Француска око 70 одсто електричне енергије добија преко нуклеарних електрана.

Извршни директор дистрибутера електричне енергије ЕДФ, која управља реакторима у Француској, Лук Ремон рекао је посланицима француског парламента на састанку раније ове седмице да ће изградња шест реактора коштати најмање 51 милијарду евра, упозоравајући да је то само “груба процена“.

Влада је раније национализовала ЕДФ, а Ремон је рекао да компанија не може сама да сноси трошкове нових реактора, сугеришући да би држава морала да се умеша, наводи агенција.

Министарка за енергетску транзицију Француске Ањес Паније-Ринаше изјавила је да ће инансирање будућих нуклеарних реактора бити представљено до краја године.

Izumitelj mobilnog telefona Martin Kuper primio nagradu za životno delo

Преузмите андроид апликацију.