Почетна > Србија
Србија

Фондација Светозар Милетић добила свој огранак и у Суботици

Данас је у Суботици почео са радом огранак Фондације Светозар Милетић.
Foto: Vojvodina uživo

Отварањем Фондације чинимо много, не само за себе и будуће нараштаје, него и за наше претке, рекао је на свечаности градоначелник Суботице Стеван Бакић и додао: “Аманет који су нам оставили учени и славни Срби попут Светозара Милетића да се држава и народ уједине око идеје писмености, учености али и родољубља ће полако поново бити остварив и у Суботици”. Цитирајући Змаја и његове речи „ Ми смо данас подигли децу из колевке да би запамтили његов лик”, он је рекао да је враћена традиција Српске читаонице, коју су градили у Суботици Милетићеви следбеници од 1862. до њеног принудног гашења 1959. године.

Присутним званицама, обратили су се Немања Старовић и Срђан Граовац, историчари, и једни од оснивача Фондације Светозар Милетић, а свечаном догађају присуствовали су Дамир Зобеница и Немања Завишић, потпредседници Скупштине АП Војводина, Никола Бањац, секретар Скупштине АП Војводине, Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, представници Градске управе, Српског културног центра и других културних институција Суботице.

Подсетивши на идеје и планове Фондације, Срђан Граовац рекао је да се они суштински нису пуно променили у односу на оно време када је исте те идеје заступао човек чије име организација носи. „Светозар Милетић се борио за очување српске културе, традиције српског националног идентитета на овим просторима. Суштински то су идеје за које ћемо се ми борити и боримо се и данас, само у другачијим околностима.”

Он је нагласио да данас имамо суочавање са читавим једним друштвом који негира националну припадност, који негира религију, друштвом које гради своје идоле, друштвом које гради неке своје нове богове. „То је потрошачко друштво у коме имате брендове који су важнији а понекад и препознатљивији у јавности него што је један Стеван Синђелић и оно што је урадио. Више ће људи знати за Адидас и Најк него што ће знати за Светозара Милетића и за оно што је он урадио. Против тога се данас морамо борити, и радити на томе да очувамо свој национални идентитет, своју културу, своју традицију и да на тај начин, сви скупа дамо допринос очувању духа српства”.

Подсетио је, на крају, на речи великог Милетића које, каже, треба све да прате а које је, између осталог, он својим сарадницима волео да каже „Само слога, браћо. Само слога је важна. Будите сложни, уједињени јер кад смо сложни и уједињени онда су и велики резултати пред нама. Можемо их остварити”.

Историјска је чињеница да су, схвативши да морају да имају национални пројекат, Милетићево школовање помагали имућни и угледни Срби тог доба. То је, чини се, и данас идеја водиља за формирање саме Фондације Светозар Милетић у Новом Саду и огранка у Суботици.

Упечатљиве су, зато, речи Немање Старовића, једног од оснивача Фондације које су, како је рекао, узете као мото Фондације када је пре неколико година почињала са радом да “Један народ онолико важи колико на мерилу образованости људске претеже”.

„Речи које можда и најбоље осликавају шта је то што представља мисију наше фондације. Мисија свакако јесте поспешивање културе, образовања, промоција културе, знања, све то што нам је увек потребно, али опет верујем у овом времену у којем живимо можда више него икада култура представља онај најдубљи темељ који чини једну нацију виталном и снажном у дугом историјском трајању, а добро образовање, свакако уз искуство који представља највећи капитал – највреднији је посед које сваки појединац може у свом животу да стекне” рекао је Старовић, и додао да му је веома драго што се управо у Суботици отвара нова кућа Фонадације Светозар Милетић.

„Ова кућа ће представљати један нови јавни простор, који ће обогатити културни миље града Суботице, кућа која ће бити отворена за све чланове, сараднике и пријатеље фондације Светозар Милетић, и ја сам сигуран да ће у времену које је пред нама, овај простор заживети у пуном смислу, било да говоримо о едукативним програмима, о трибинама које организујемо, или о емисијама које продуцирамо”.

Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo

Vučić: Nije bila greška što smo učestvovali na Samitu

 

Преузмите андроид апликацију.