Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Фондација „Светозар Милетић“: Чувар српског и грађанског идентитета (ВИДЕО)

Те 1826. године српски народ у аустријском царству добио је две велике, историјске институције – у Пешти је основана Матица Српска, а у Мошорину је рођен Светозар Милетић.

Светозар Милетић био је адвокат, политичар, градоначелник Новог Сада и један од најзначајних бораца за права српског народа у Аустроугарској монархији. За свој народ је дао здравље, за Србију је жртвовао слободу, и вечно ће остати у срцима Срба. Прогањан, затваран и угљетаван, ипак се није одрекао својих идеја и Србије.

У знак сећања на овог великана, у центру Новог Сада 1939. године постављен је споменик посвећен управо њему.

Фото: Градске инфо
Да Милетићеве идеје још увек живе најбољи је доказ рад и деловање Фондације “Светозар Милетић”.

Основана пре нешто више од три године, фондација у политичком смислу заступа ставове и баштини управо оне вредности за које се Милетић беспоштедно борио.

То су ставови за које се залаже и највећи број људи на Старом континенту а могу се сумирати кроз стављање акцента на националну културу, историју, традицију, књижевност па и кроз борбу за националне интересе и достојанство кроз средства примерена 21. веку.

Фото: Градске инфо

Један од најважнијих циљева ове организације је реализација програма ’’Политичке академије’’ односно едукације и оснаживања младих људи, који тек треба да пруже пуни допринос српском друштву. У том смислу, овај вид неформалног образовања до сада је успешно завршило неколико десетина младих родољуба.

Поред тога, фондација се бави међународном сарадњом, издаваштвом, као и научно-истраживачким радом из области историје, политике, геополитике, културе итд.

Такође, на позоришном Тргу у Новом Саду, фондација располаже прелепом читаоницом, чији богат библиотечки фонд који броји неколико хиљада пажљиво изабраних наслова чланови користе за даље усавршавање.

Да се Милетићеве идеје шире и на друге градове, фондација се постарала недавним отварањем репрезентативних просторија својих огранака у Суботици и Панчеву, а у плану је да током ове године сличне просторије заблистају у још неколико градова широм северне Србије.


Svetozare, srpski sine, ti si dika Vojvodine!

Преузмите андроид апликацију.