Почетна > Свет
Свет

Фон дер Лајен и Макрон следеће седмице путују у Кину

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, заједно с француским председником Емануелом Макроном, следеће седмице одлази у посету Кини.
лајен
Фото: Танјуг/AP Photo/Virginia Mayo

Фон дер Лајен је у говору у четвртак у Бриселу истакла да ЕУ треба да уравнотежи односе с Кином.

“Наши су односи неуравнотежени и под све већим утицајем дисторзија које изазива кинески систем државног капитализма“, рекла је фон дер Лајен.

“Стога морамо поново да уравнотежимо те односе утемељене на транспарентности, предвидљивости и реципроцитету“, казала је председница ЕК, преносе агенције.

Она је упозорила Кину да ће њен приступ према руској агресији на Украјину увелико одредити односе између Пекинга и Брисела.

Француски председник Емануел Макрон жели да ЕУ разговара с Кином “једногласно” и да убеди Пекинг да не снабдева оружјем Русију за рат против Украјине.

Ројтерс наводи да ова посета долази у тренутку када Макрон покушава да балансира између својих државничких амбиција на глобалном нивоу, и борбе да обузда протесте против реформе пензија код куће.

Усред погоршања односа између Вашингтона и Пекинга, који су достигли врхунац прошлог месеца након што су САД обориле кинески балон који је летео изнад њене територије, Европа покушава да пронађе сопствено место у таквим новонасталим околностима, оцењује агенција.

Šefovi diplomatija Kine i Japana naglasili važnost stabilnih odnosa

Преузмите андроид апликацију.